Η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου τιμά το Ισραήλ

Στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 08:05
A- A A+

Η συμμετοχή του Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, φέρνει στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του βιβλίου αλλά και ιστορικούς, επιχειρηματίες, επιστήμονες, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και γευσιγνώστες. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει απόψε, στις 7:30, στο περίπτερο 15, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Το βιβλίο είναι η αφορμή αλλά και το «μέσο» καταγραφής και διάδοσης των πληροφοριών για την παράδοση, την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη «εικόνα» και πραγματικότητα της χώρας με στόχο την ήδη επιτευχθείσα και σε άλλους τομείς πέραν του πολιτισμού (τουρισμός κ.ά.) σύσφιξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων,  οι οποίες ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάνω από έξι αιώνες, λόγω της παρουσίας στην πόλη των χιλιάδων Εβραίων.

Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2008, στην 5η διοργάνωσή της, με πρώτη τη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια: το 2009 η Γερμανία, το 2010 η Κίνα, το 2011 οι χώρες της Μέσης Ανατολής, το 2012 η Σερβία, το 2013 η Μεγάλη Βρετανία και φέτος το Ισραήλ.

Συζητήσεις και παρουσιάσεις

Στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου, θα παραβρεθούν στη Θεσσαλονίκη οι Ισραηλινοί συγγραφείς: Etgar Keret, που θα μετάσχει στη συζήτηση με θέμα «Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης», με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, υπεύθυνο ξένης σειράς των Εκδόσεων Καστανιώτη,  και Zeruya Shalev, η οποία θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Η τιμή της αγάπης» και θα συμμετάσχει στη συζήτηση με θέμα «Έρωτας και  θυματοποίηση: οι γυναίκες στη λογοτεχνία σήμερα» με τους συγγραφείς Λένα Διβάνη και Άρη Σφακιανάκη.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο ποιητής και συγγραφέας Eyal Megged και θα μιλήσει για την «Ποίηση σε χαλεπούς καιρούς», με τις ποιήτριες Μαρία Αρχιμανδρίτου και Έλσα Κορνέτη, αλλά και η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Fania Oz-Salzberger (κόρη του Άμος Οζ), η οποία και θα «ανοίξει» το απόγευμα της Πέμπτης τη Διεθνή Έκθεση βιβλίου παρουσιάζοντας στις 4.30 μ.μ. το βιβλίο που συνέγραψε μαζί με τον πατέρα της, «Οι Εβραίοι και οι λέξεις», συνεπικουρούμενη από τους Ανταίο Χρυσοστομίδη και τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό.

Ο Ελληνο-Ισραηλινός συγγραφέας και μεταφραστής Yakov Schiby και η Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Καρίνα Λάμψα θα παρουσιάσουν το βιβλίο τους «Η ωραία ζωή της Κλάρας Σιάτο και άλλες Σαλονικιώτικες ιστορίες» με τον ερευνητή Τζέκυ Μπενμαγιόρ από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου Ισραηλινού συγγραφέα Α.Β. Yehoshua, «Ρετροσπεκτίβα», θα παρουσιαστεί στην έκθεση από τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και την μεταφράστρια του έργου Μάγκυ Κοέν.

Ο εκδότης Βαλάντης Ναγολούδης (Εκδόσεις Πηγή) και ο συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς» των Ισραηλινών συγγραφέων Yehuda Koren και Eilat Negev.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, επίσης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Arye Mekel,  ο οποίος θα συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα «Προοπτικές και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα: η δυναμική των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων» με τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η Dina Porat, επικεφαλής ιστορικός του Yad Vashem, του Ιδρύματος και Μουσείου για την μελέτη και διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ και καθηγήτρια  Σύγχρονης Ιστορίας των Εβραίων στην Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, θα συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα «Αναλογιζόμενοι το Ολοκαύτωμα» με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Δαββέτα και τον συγγραφέα και δρ. Φιλολογίας Λέων Νάρ. Επίσης, θα συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα «Ο Άλλος: ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός»,  με τους Καθηγητές Ρίκα Μπενβενίστε και Άρη Στυλιανού.

MOTIONTEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Εργαστήρια, συναυλία και διαλέξεις

O Rony Oren, Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Bezalel της Ιερουσαλήμ και claymator (καλλιτέχνης πλαστελίνης και παραγωγός κινούμενων σχεδίων), θα παρουσιάσει δικές του ταινίες κινούμενων σχεδίων και θα οργανώσει δύο εργαστήρια κινουμένων σχεδίων με χαρακτήρες από πλαστελίνη για μικρούς αλλά και μεγάλους. Ο μουσικός και μαέστρος των πνευστών οργάνων, Amir Gwirtzman, θα δώσει συναυλία στο ανοικτό Αμφιθέατρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με το μουσικό σχήμα «Lakis Tzimkas Project». 

Στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες Noam Band, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Algomizer, και Ayla Matalon, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκοσμίου Φόρουμ Επιχειρηματικότητας του ΜΙΤ, ειδικοί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, θα δώσουν διαλέξεις στη Σχολή Επιχειρήσεων του Κολεγίου Ανατόλια και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ στον χώρο της έκθεσης θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Start-Up Nation» μαζί με τον Αρίστο Δοξιάδη που ειδικεύεται στον τομέα των start-up επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς