Smartphone που διπλώνεται

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 13:59
UPD:14:00
Human Media Labs

Το συγκεκριμένο smartphone δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να «ξεδιπλώσει» μέχρι τρεις ηλεκτροφορετικές οθόνες, για να παρέχει μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής, όταν αυτή απαιτείται.

A- A A+

Το PaperFold, ένα smartphone το οποίο μπορεί να διπλώνεται και να ξεδιπλώνεται παρουσίασαν στη συνδιάσκεψη ACM CHI 2014 στο Τορόντο ερευνητές του Human Media Lab του Queenʼs University.

Το συγκεκριμένο smartphone δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να «ξεδιπλώσει» μέχρι τρεις ηλεκτροφορετικές οθόνες, για να παρέχει μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής, όταν αυτή απαιτείται. Οι οθόνες μπορούν να αποσπώνται, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να παίρνει μαζί του μία συσκευή μεγέθους που καθορίζει ο ίδιος.

«Στο PaperFold, η κάθε οθόνη μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ή ως τμήμα ενός ενιαίου συστήματος» αναφέρει ο δρ. Ροέλ Βερτεγκάαλ, καθηγητής του School of Computing και διευθυντής του Human Media Lab. «Επιτρέπει πολλαπλές μορφές, παρέχοντας υποστήριξη για εργασίες φορητών συσκευών που απαιτούν μεγάλες οθόνες ή on demand πληκτρολόγια, ενώ παράλληλα διατηρείται συμπαγές, λεπτό και ελαφρύ».

Το PaperFold αντιλαμβάνεται αυτόνομα το σχήμα του και αλλάζει τα γραφικά του για να παρέχει διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με τις μεταβολές του. Για παράδειγμα, το δίπλωμα της συσκευής σε μορφή ultra notebook ενεργοποιεί ένα πληκτρολόγιο στην κάτω οθόνη. Ο χρήστης επίσης, φέρνοντας και τις τρεις οθόνες σε ευθεία, μπορεί να προβάλει έναν χάρτη που τις «πιάνει» και τις τρεις, ενώ εάν τους δώσει καμπυλωτό/ σφαιροειδές σχήμα, μπορεί να δει τον χάρτη σε Google Earth view.

Η έμπνευση για το PaperFold, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από το ίδιο το όνομα, προήλθε από το χαρτί. «Η ανάπτυξη υπολογιστών ηλεκτρονικού χαρτιού με παρόμοιες ιδιότητες με αυτές του χαρτιού είναι εδώ και καιρό στόχος των ερευνών της ομάδας μας» αναφέρει ο δρ. Βερτεγκάαλ. «Τα βιβλία χρησιμοποιούν το δίπλωμα τόσο ως τεχνική πλοήγησης, όσο και εξοικονόμησης χώρου, και οι χάρτινοι χάρτες έχουν ελατά μεγέθη ʽοθόνηςʼ. Το PaperFold υιοθετεί τεχνικές διπλώματος που κάνουν το χαρτί πολύπλευρο, και τις αξιοποιεί για την αλλαγή της οπτικής ή της λειτουργίας ενός smartphone, καθώς και για την αλλαγή της επιφάνειας προβολής με ευέλικτο τρόπο».

Προτεινόμενα για εσάς