Διακύβευμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τις ευρωεκλογές για την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα.
Διασφαλίσαμε ότι η χώρα γύρισε σελίδα και βγαίνουμε από τον εφιάλτη της κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Εμείς, είπε προτείνουμε, σταθερά πράγματα που θα αποκλείσουν την ανυποληψία από το εξωτερικό και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια δυνατή Ελλάδα με ανάπτυξη.
«Η μόνη τελευταία εκκρεμμότητα που υπάρχει είναι το χρέος. Δεν θα πρόκειται να ζητήσουμε νέο χρηματοδοτικό πακέτο» διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα νέου μνημονίου αλλά και επιβολής νέων μέτρων.
«Δεν πρόκειται να υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να υπάρχουν νέα μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρχουν μειώσεις συντάξεων ή μισθών ή αύξηση φόρων. Αντίθετα, θα σας έλεγα ότι το υπουργείο Οικονομικών σε μία λεπτομερέστατη ανάλυσή του, έβγαλε ότι αυτό το οποίο ονομάζεται Δημοσιονομικό Κενό μέχρι το 2018 θα είναι, αν είναι, γιατί κάνουμε διάφορες υποθέσεις, της τάξης του 1 δισ. Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» είπε.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας μιλάει για ένα χθες που έχει χρεοκοπήσει.
Τον κατηγόρησε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα προς τα πίσω, στις καταλήψεις όπως είπε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να προβάλλει το αύριο.
Ακόμη τον κατηγόρησε για λαϊκισμό που θυμίζει τα χειρότερα και εκτίμησε ότι ο κόσμος δεν θα παρασυρθεί από το νέο «λεφτά υπάρχουν» που επανέλαβε ο κ. Τσίπρας με τις υποσχέσεις του για δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα.
Υποστήριξε μάλιστα πως ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε από την κρίση και πως «όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί κι αυτός».
Για το αποτέλεσμα των εκλογών και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ
Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών και την κυβερνητική σταθερότητα, σε σχέση και με την έμμεση προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θέλει το αποτέλεσμα των εκλογών να του δώσει το δικαίωμα να βγει από την κρίση για τα καλά, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, δεν μπορεί να πάμε σε αβεβαιότητες, δεν μπορεί να πάμε σε νέα μέτρα».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σημείωσε πως «η κυβέρνηση άντεξε στα δύσκολα θα αντέξει και τώρα».
Δεν θέλω να κρίνω τις απόψεις ενός άλλου κόμματος ως προς τη στρατηγική του, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές».
«Πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις φόρων»
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχει έλθει η ανάκαμψη και όπως είπε είναι ήδη ορατό, ενώ σημείωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, αφού αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις φόρων. «Το θέλω και στο εισόδημα, και στα κέρδη των επιχειρήσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως θέση του είναι ένας ενιαίος φόρος 15% και διαβεβαιώνοντας πως με το που θα συνεχίσουν τα πλεονάσματα «θα προχωράμε στη μείωση των φόρων».
Ερωτηθείς ειδικότερα για το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Σεπτέμβριο, είπε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι που δεν το ξέρει 100%.
«Δεν θέλω να υποσχεθώ κάτι για το οποίο δεν το ξέρω 100%. Η πρόθεσή μας είναι να γίνει κάτι τέτοιο» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά υπάρχουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ τα οποία μέχρι το 2020 θα φτάσουν στα 30 δισ. ευρώ τα οποία θα «πέσουν» για να ξεκινήσει η δραστηριότητα της οικονομίας σε συνδυασμό με τις επενδύσεις τόσο τις εγχώριες όσο και από το εξωτερικό.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ήδη τους τελευταίου μήνες έχουν επενδυθεί 15 δισ ευρώ στην Ελλαδα από το εξωτερικό.
Επιπλέον αναφέρθηκε και στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με ειδικούς τα κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο μπορούν να καλύψουν μέχρι το 50% των ενεργειακών αναγκών των υπολοίπων εταίρων.
«Διεκδικούμε και έναν ενεργειακό ρόλο στην Ευρώπη. Δηλαδή, τον ΤΑΡ, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και πάνω από 10 δισ. κοιτάσματα Ελλάδας τα οποία υπάρχουν και τα οποία έχουν υπολογίσει οι ξένοι και όχι εμείς ότι μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 50% στα επόμενα 30 χρόνια των ενεργειακών αναγκών των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, όταν αυτά μπορέσουμε να τα βγάλουμε» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι θα προχωρήσουν, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τη «νέα Ελλάδα»
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «εάν θέλουμε να μιλάμε για σταθερότητα τρία είναι τα ζητούμενα μετά τις εκλογές».
Το πρώτο σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά είναι να σταματήσουν οι συζητήσεις, η αβεβαιότητα με το θέμα της παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη, στο ευρώ.
Το χαρακτήρισε προϋπόθεση για να «απογειωθεί» η Ελλάδα και εξέφρασε τη λύπη του που «δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα» να στηρίξει αυτή τη θέση.
Ως δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την εκλογή νέου Προέδρου από τη Βουλή, κάνοντας και πάλι αναφορά στις αρνητικές τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτον χαρακτήρισε ως πρόκληση για το αύριο την αναθεώρηση του Συντάγματος έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.
«Με το καινούργιο Σύνταγμα θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα χωρίς τις αδυναμίες του χθες» είπε.
Για το «Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή»
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.
«Εγώ δεν θεωρώ κανέναν ότι δεν μπορώ να τον νικήσω, να τον κερδίσω, με την ιδεολογία μου. Εγώ δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι παππούδες οι οποίοι ζήσανε την τραγωδία των ναζί στην Ελλάδα για να το πουν στα εγγόνια τους. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας να έχει τέτοια κόμματα ισχυρά. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Αλλά επαναλαμβάνω: Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, είναι στη Δικαιοσύνη και δεν ασχολείται κανένας απολύτως από την Κυβέρνηση» τόνισε.
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το νέο κόμμα, το «Ποτάμι», είπε ότι σε αντίθεση με άλλους, κάθε τι καινούργιο είναι καλοδεχούμενο.
Ωστόσο σημείωσε ότι για να κρίνει κάτι θα πρέπει να το ξέρει, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει τις προγραμματικές θέσεις του νέου κόμματος.