Νιγηρία: Προειδοποίηση ΟΗΕ προς ισλαμιστές να μην πουλήσουν τις μαθήτριες ως σκλάβες

Μετά από σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ
Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 16:25
UPD:16:30
REUTERS/AKINTUNDE AKINLEYE

Μία γυναίκα κρατά μία αφίσα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Λάγος, για την απελευθέρωση των 223 μαθητριών που απήχθησαν από ισλαμιστές μαχητές πριν από δύο εβδομάδες, μέσα από το σχολείο τους στη Νιγηρία.

A- A A+

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη τους μαχητικούς ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες περισσότερες από 200 νιγηριανές μαθήτριες τις οποίες απήγαγαν τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπάκαρ Σεκάου δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα ότι ο Αλλάχ του είπε να πουλήσει τα κορίτσια τα οποία απήγαγαν μαχητές του από σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 14 Απριλίου στο χωριό Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.

«Προειδοποιούμε τους δράστες ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της δουλείας και της σεξουαλικής δουλείας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε υπεύθυνος μπορεί να συλληφθεί, να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, να δικασθεί και να φυλακισθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς τώρα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σε δύο, πέντε ή 10 χρόνια», τόνισε.

EURONEWS

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας να συνεργασθούν για να διασώσουν τα κορίτσια.

Οι πολιτείες της Νιγηρίας ασκούν σημαντική εξουσία και έλεγχο επί των εδαφών τους και οι αρχές στην πολιτεία Μπόρνο δεν ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα με τον πρόεδρο της χώρας, δήλωσε ο κ. Κόλβιλ.

Οποιοσδήποτε αγοραστής θα κληθεί επίσης να λογοδοτήσει, πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή