Ουκρανία: Θα προσέλθουμε σε διάλογο εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τις εκλογές στις 25/5

Η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της
Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 15:39
UPD:15:55
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια τόνισε την Τρίτη, από τη Βιέννη, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσέλθει εκ νέου σε διάλογο τύπου Γενεύης με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Οι εκλογές θα αναδείξουν τον νόμιμο διάδοχο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην ουκρανική Προεδρία, καθώς ο τελευταίος ανατράπηκε μετά από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αιματοχυσία και τελικώς καθαιρέθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θεωρεί «αδιανόητη» την διεξαγωγή εκλογών υπό τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν σήμερα στην Ουκρανία, αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά τους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Μόσχα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τις ουκρανικές αρχές οι οποίες προέκυψαν από την ανατροπή του κ. Γιανουκόβιτς, τις οποίες και αποκαλεί συχνά «πραξικοπηματικές».

EURONEWS

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε σχολιάσει ότι είναι «ασυνήθιστο» να διεξάγονται προεδρικές εκλογές την ώρα που σε επαρχίες μίας χώρας αναπτύσσεται στρατός κατά πολιτών της, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

EURONEWS

Οι δηλώσεις των επικεφαλής των διπλωματιών Ουκρανίας και Ρωσίας έγιναν στο περιθώριο συνεδρίασης του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή