Στο Παρίσι τα τατουάζ είναι έργα τέχνης

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 14:51
UPD:16:08
Musee du quai Branly/Thomas Duval

Στην έκθεση παρουσιάζονται 300 κομμάτια μεταξύ των οποίων φωτογραφίες και βίντεο που εξιστορούν την απαρχή και την εξέλιξη αυτής της πρακτικής.

A- A A+

Μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Tatoueurs, Tatoués», η οποία άνοιξε αυτές τις μέρες τις πόρτες της, στο μουσείο πολιτισμού Quai Branly στο Παρίσι, αναδεικνύει ότι, με μια ιστορική αναδρομή, δύσκολα συναντά κανείς γεωγραφική περιοχή όπου οι άνθρωποι να μην έχουν «ζωγραφίσει» το δέρμα τους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 300 κομμάτια, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες και βίντεο που εξιστορούν την απαρχή και την εξέλιξη αυτής της πρακτικής.

Τα  τατουάζ συναντώνται τον 17ο αιώνα, όταν το πλήρωμα του καπετάνιου Cook παρατήρησε για πρώτη φορά τα σχέδια των κατοίκων της Πολυνησίας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας παγκόσμιας «λατρείας» για αυτή την αμφισβητούμενη μορφή τέχνης.

Η ανακάλυψη, το 1991, των λειψάνων ενός ιθαγενή της φυλής Otzi, το σώμα του οποίου, σύμφωνα με μελέτες, καλυπτόταν με πάνω από 50 σχέδια, αποδεικνύει ότι η τάση για τα τατουάζ γεννήθηκε πριν από 5000 χρόνια.

Από την αρχαιότητα μέχρι την εξέλιξή τους στη σύγχρονη εποχή, το συναρπαστικό ταξίδι των τατουάζ κρύβει πλούσια ιστορία.

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας, η παραδοσιακή αυτή πρακτική έχει μεταβληθεί σε ένα καινούργιο καλλιτεχνικό ρεύμα, με το τατουάζ να αποτελεί σήμερα μια μορφή τέχνης και το ανθρώπινο σώμα έναν ζωντανό καμβά.

Ο διευθυντής του μουσείου, Stéphane Martin, αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται από πολλούς, είναι μια τέχνη η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που φέρνει σε διάλογο τους διάφορους πολιτισμούς οι οποίοι απέχουν τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά».

«Τα τατουάζ είναι ένας θησαυρός, κοινός για όλη την ανθρωπότητα» επισημαίνει η επίτροπος Julien. Μελετώντας τον λειτουργικό και συμβολικό τους ρόλο σε κάθε ιστορική περίοδο, από την αρχαιότητα μέχρι την αποικιοκρατία, μιλάει για την εποχή που αποτελούσαν στίγμα και λόγο τιμωρίας για τους σκλάβους ή για τις πόρνες στη Γαλλία.

Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζονται επιπλέον οι νέες τάσεις στα τατουάζ, ενώ ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν φωτογραφίες, αφίσες, βελόνες, εντυπωσιακές χειροποίητες κατασκευές, σχέδια, βίντεο, αλλά και κομμάτια από δέρμα, με χαραγμένα τατουάζ, που διατηρούνται σε φορμόλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή