Στους 22 οι νεκροί μετανάστες βορείως της Σάμου

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 14:42
UPD:23:35

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Όλο και πιο δραματικές διαστάσεις παίρνει το ναυάγιο με παράνομους μετανάστες βόρεια της Σάμου. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 22 σοροί, 12 γυναικών, έξι ανδρών και τεσσάρων ανήλικων (τριων αγοριών και ενός κοριτσιού). 

Οι περισσότερες από τις σορούς εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σκάφους, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Το γιοτ στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ που περνούσε από την περιοχή και ένα από σκάφος του λιμενικού. Άμεσα σήμανε συναγερμός και στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης με τρία σκάφη του λιμενικού, ένα της FRONTEX, τρία αλιευτικά, ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες.

Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους.

Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία ενώ το πρωί ένα παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, οι μετανάστες ήταν από την Σομαλία και την Ερυθραία, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως αιτία του ναυαγίου την πιθανή μετατόπιση βάρους με αποτέλεσμα το 12μετρο σκάφος να πάρει κλίση και να εισρεύσουν σε αυτό νερά, καθώς και την υπερφόρτωση του σκάφους.

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες και ενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.

Έτσι, με εντολή του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ο συντονισμός των δράσεων στον τόπο του συμβάντος ανατέθηκε στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Βαθιά θλίψη εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας

Τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Σάμου.

«Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός» αναφέρει ο υπουργός.

Κοινή πολιτική

Μάλιστα, ο υπουργός με αφορμή το τραγικό περιστατικό υπογραμμίζει την επιτακτική την ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, όπως επίμονα ζητά η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Με αυτό το θέμα, άλλωστε, πρόκειται να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τον προσεχή Ιούνιο. Η συνεργασία και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα» καταλήγει η δήλωση του υπουργού. 

Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου: Δεν αρκούν πια δηλώσεις κατανόησης από την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής τόνισε πως το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας και ζήτησε από την Ελληνική Προεδρία να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Το Βόρειο Αιγαίο, εμείς οι κάτοικοι των νησιών του, γινόμαστε μάρτυρες ξανά μίας πολύνεκρης τραγωδίας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή αυτή τη φορά του Αγίου Κωνσταντίνου της Σάμου. Δεν υπάρχει πλέον όμως χώρος για θλίψη. Η θλίψη μας, μετατρέπεται σε οργή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λόγια συμπαράστασης. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουμε ακούσει άλλα τόσα. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και δεν αρκούν πια δηλώσεις «κατανόησης». Είναι υποχρέωσή της να το αντιληφθεί στην ουσία του και επιτέλους να δραστηριοποιηθεί», αναφέρει στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης.

«Στη σημερινή συγκυρία, η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τον ουσιαστικό της ρόλο και να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας» υπογραμμίζει ο κ. Γιακαλής.

EURONEWS
ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμη ένα «μεμονομώνο περιστατικό» στη μακάβρια λίστα 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό ναυάγιο προστίθεται στη «μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της πως «αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

ΑΝΕΛ: Εγκληματική αδιαφορία στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης

«Το νέο ανείπωτο δράμα του ναυαγίου στη Σάμο, με τους 22 νεκρούς, παιδιά, μάνες και άντρες, από μια φουρνιά μεταναστών που δουλέμποροι προσπάθησαν να αποβιβάσουν στο νησί, αποδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στο τεράστιο, εθνικό ζήτημα, της λαθρομετανάστευσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ.

Όπως είπε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με φράχτες στον Έβρο, ούτε με στρατόπεδα στο Φυλάκιο Εβρου, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στο Παρανέστι Δράμας, στη Λέσβο και στη Σάμο, ούτε αποδεχόμενοι τα χρήματα που μας δίνουν οι ευρωπαίοι Κομισάριοι, για να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών.

Σύμφωνα με το κόμμα, οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει μόνο η δραστική αλλαγή της Συνθήκης Δουβλίνο 2, «που δεν έχει τη δύναμη η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να ζητήσει από την Μέρκελ» και «η επιβολή, επιτέλους, της Ευρώπης στην Άγκυρα, της αρχής της επαναπροώθησης στο έδαφος της Τουρκίας, όσων παράνομων μεταναστών μας στέλνει από την πλευρά της».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουΐκ υποστήριξε πως «την ώρα που το Λιμενικό Σώμα πράττει στο ακέραιο το καθήκον του στις θάλασσες του Αιγαίου, αποτρέποντας τους δουλεμπόρους, αλλά και σώζοντας και περιθάλπτοντας γυναικόπαιδα και άντρες, η FRONTEX έχει καταστεί το μεγάλο μαύρο ανέκδοτο της ιστορίας. Είναι η απόλυτη ρεσεψιονίστ σε βάρος της πατρίδας μας».

ΔΗΜΑΡ: Νέα τραγωδία 

Για νέα τραγωδία, που υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο στη δική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως η Ελληνική Προεδρία όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα.

«Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο» καταλήγει.

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται η βαρβαρότητα της Ε.Ε.

Τη βαρβαρότητα τόσο του καπιταλιστικού συστήματος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει το τραγικό δυστύχημα στη Σάμο, σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται ότι « είκοσι δύο ακόμα νεκροί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, προστέθηκαν στον τραγικό μακρύ κατάλογο των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο, ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η Ε.Ε., οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα.

Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή