Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Σλαβιάνσκ - Υποχωρούν οι φιλορώσοι

Εγκατέλειψαν τα ανατολικά προάστια δυνάμεις των αποσχιστών
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 12:28
UPD:14:05
REUTERS/BAZ RATNER

Ένοπλοι φιλορώσοι φρουρούν σημείο ελέγχου στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού των αποσχιστών και πολλοί φιλορώσοι αντάρτες εγκατέλειψαν τα ανατολικά προάστια του Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας τη Δευτέρα, εν μέσω σφοδρών μαχών με δυνάμεις πιστές στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ήχοι σφοδρών πυρών ακούγονταν σε σταθερό ρυθμό στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όλο και εγγύτερα στο κέντρο του Σλαβιάνσκ την Κυριακή.

Ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου είδαν τέσσερα ασθενοφόρα στην περιοχή.

Στις μάχες έχει σκοτωθεί και αριθμός Ουκρανών στρατιωτών, όπως επιβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Αρσέν Αβάκοφ έκανε λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στρατιωτικούς σε ενέδρα φιλορώσων.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης.

Οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο του Σλαβιάνσκ μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

RUPTLYTV

«Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ», αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ιντερφάξ της Ουκρανίας, επικαλούμενο διοικητή των παραστρατιωτικών που δεν κατονομάζεται.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες εφαρμόζουν σχέδιο «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» της κυβέρνησης του Κιέβου ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους, τους οποίους κατηγορούν ως ενεργούμενα του καθεστώτος Πούτιν της Ρωσίας.

EURONEWS

«Έχει εξαπολυθεί ένας πραγματικός πόλεμος εναντίον μας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση», ανέφερε, σύμφωνα με τους New York Times, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση πιθανόν να χειροτερεύσει, ενόψει και της 9ης Μαΐου, ημέρας κατά την οποία εορτάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ουκρανία η συμμαχική νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Κυριακή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ είχε κάνει λόγο για ρωσικό σχέδιο καταστροφής της Ουκρανίας, με επανάληψη στην Οδησσό του σκηνικού των ανατολικών περιφερειών.

Οι συγκρούσεις της Παρασκευής στην πόλη της νότιας Ουκρανίας κατέληξαν στο θάνατο περισσότερων από 40 ανθρώπων.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου ότι τα σχέδια των αποσχιστών της περιφέρειας του Ντονέτσκ για δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα αναζωπυρώσουν τον κύκλο της βίας και της αστάθειας στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή