Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για την επανεμφάνιση Ξηρού

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 11:57
UPD:11:58
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Σε συναγερμό βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Αντιτρομοκρατική μετά την αποκάλυψη ότι ο εκτελεστής της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός είχε άμεση σχέση με την κατασκευή του δέματος - βόμβα που εστάλη στις 29 Απριλίου στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ο «Μανώλης» να ετοιμάζει νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων το προσεχές διάστημα στα πρότυπα της 17Ν, δηλαδή με εκτόξευση ρουκέτας -καθώς έχει την τεχνογνωσία- ή με σφαίρες κατά ανθρώπινου στόχου.

Θυμίζουν μάλιστα το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά την παραβίαση της άδειας από τις φυλακές Κορυδαλλού, στο οποίο εξαπέλυε απειλές και ύβρεις, αλλά και την προαναγγελία για νέα χτυπήματα στην προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς με την οποία έγινε ανάληψη ευθύνης για την αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στην Ιτέα.

«Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαμε από τη πρώτη στιγμή ότι ο Ξηρός απέδρασε για να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», είναι το σχόλιο αξιωματικού της ΕΛΑΣ που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της τρομοκρατίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης στο Α.Τ. Ιτέας ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και είχε ως στόχο να υπάρξουν θύματα. Όπως λέει, «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο Α.Τ. Ιτέας (ο Ξηρός) ήθελε να προκαλέσει μαζική δολοφονία».

Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο φάκελος με το βιβλίο-βόμβα (στο οποίο αναγραφόταν ως αποστολέας η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) είχε ταχυδρομηθεί στις 28 Απριλίου μέσω ταχυδρομικού κουτιού και όχι μέσω υποκαταστήματος ΕΛΤΑ.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι το βιβλίο δεν είχε αγοραστεί από την Αττική καθώς το συγκεκριμένο «η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς» κυκλοφόρησε κυρίως σε βιβλιοπωλεία της Βόρειας Ελλάδας και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων έφτασε στην Αθήνα.

Δεν αποκλείουν ωστόσο να έπεσε στα χέρια των τρομοκρατών από κάποια δημοτική βιβλιοθήκη η χώρο που γίνεται ελεύθερη διακίνηση βιβλίων.

Οι τρομοκράτες, προκειμένου να μην αφήσουν γενετικό υλικό, είχαν κολλήσει τα γραμματόσημα με νερό και όχι σάλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενετικό υλικό του εξαφανισμένου Χριστόδουλου Ξηρού ανιχνεύτηκε στην πλακέτα του πυροκροτητή.

Το λάθος του «Μανώλη» της 17Ν

«Πιθανόν το λάθος του ήταν η σιγουριά του ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός θα εκρήγνυτο και άρα οποιοδήποτε στοιχείο (αποτύπωμα ή DNA) πάνω στη συνδεσμολογία που θα "μαρτυρούσε" την σχέση του με τον φάκελο - βόμβα θα καταστρεφόταν» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός

Με την κωδική ονομασία «Μανώλης» ο Χριστόδουλος Ξηρός θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εκτελεστές της 17Ν καθώς συμμετείχε στις περισσότερες δολοφονικές επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στρατολογήθηκε στην 17Ν το 1983 από τον Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ στα χέρια των αρχών έπεσε το 2002 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εκεί είχε πάει να επισκεφτεί τον αδερφό του Σάββα Ξηρό που νοσηλευόταν μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στον Πειραιά.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός στην αρχή αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του στην οργάνωση άλλα στην συνεχεία έδωσε χρήσιμες πληροφορίες, που βοήθησαν τις Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της 17Ν.

Συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες και καταδικάστηκε σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Αγνοείται από τις 9 Ιανουαρίου καθώς παραβίασε τους όρους της 9άμερης άδειας που του είχε δοθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού.

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή