Βίαιος και ανορθόδοξος «Βασιλιάς Ληρ» από την Αγγλία

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σάββατο, 03 Μαΐου 2014 08:05
A- A A+

Ένα οπερατικό τέρας που βρυχάται, ένας ψυχρός ηγεμόνας που καταρρέει διανοητικά και παλεύει με τα πιο αντιφατικά συναισθήματα, που διαλύουν τον ίδιο και ρημάζουν όσους επιμένουν να τον αγαπούν, ένας παράδοξος και ανορθόδοξος «Βασιλιάς Ληρ», που υπερβαίνει κάθε προσδοκία, μας «επισκέπτεται» από το Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της φετινής σειράς αναμεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, ο «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες και με τον κορυφαίο ηθοποιό Σάιμον Ράσελ Μπιλ, μεταδίδεται σε μαγνητοσκόπηση (με ελληνικούς υπότιτλους), από το Olivier Theatre, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα, Σάββατο 3 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.

MARK DOUET
Φτιαγμένο με υλικά από ολοκληρωτισμούς

Δημιουργώντας την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου ολοκληρωτικού κράτους, ο - βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των ταινιών «American beauty» (5 Όσκαρ), «Road to perdition» (υποψήφια για 7  Όσκαρ) και «Skyfall» ( 2 Όσκαρ από 5 συνολικά υποψηφιότητες) - Σαμ Μέντες μεταμορφώνει τον σαιξπηρικό βασιλιά σε έναν γέρο δεσπότη σταλινικού τύπου, έναν αλαζόνα και αυτοκαταστροφικό τύραννο, που περιβάλλεται διαρκώς από μια πολυπληθή ένοπλη και απειλητική φρουρά.

Πρόκειται για μια σκοτεινή βίαιη εκδοχή των τελευταίων ημερών ενός παρανοϊκού δικτάτορα, για έναν κόσμο φτιαγμένο με υλικά από τους ολοκληρωτισμούς που σημάδεψαν θλιβερά τον 20ό αιώνα, με αναφορές στη χιτλερική Γερμανία και τη σταλινική Ρωσία. Σε ένα σκηνικό θέαμα 3,5 ωρών, ο βίαιος, ευέξαπτος και ανελέητος αυτός Ληρ εξουσιάζει τα πάντα, τρομοκρατεί και δολοφονεί, αδυνατεί να αντιληφθεί οτιδήποτε πέρα από την υποταγή και την κολακεία. Στις πλατείες, οι τεράστιοι ανδριάντες του κοιτούν βλοσυρά τον τσακισμένο λαό του.

Η πιο διαστροφική διαθήκη

Ένα βασίλειο, ένας βασιλιάς που συλλαμβάνει το πιο διαστροφικό σχέδιο διαθήκης και διαμοιρασμού της επικράτειάς του στις τρεις κόρες του, και το υπόσχεται σε αυτήν που θα του εξομολογηθεί την περισσότερη αγάπη. Ανίκανος να ξεχωρίσει την αγάπη από τον έπαινο και την κολακεία, προκαλεί τραγωδία και θάνατο. Η παράσταση αρχίζει εντυπωσιακά. Ο Ληρ έχει οργανώσει μια επίσημη τελετή, με μικρόφωνα και ένα μεγάλο κοινό, για να ακούσει τις δηλώσεις αγάπης από τις κόρες του. Η Γονερίλη και η Ρεγάνη παίζουν το παιχνίδι του, αλλά η Κορδέλια εκστομίζει αλήθειες, πιστεύοντας ότι αυτή είναι πράξη αγάπης, και «κερδίζει» την απόρριψη και την καταδίκη από τον πατέρα της.

MARK DOUET
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς