Στη σύλληψη δεκάδων ακτιβιστών της Greenpeace προχώρησαν οι αρχές της Ολλανδίας προκειμένου να τους εμποδίσουν να «αναχαιτίσουν» ρωσικό δεξαμενόπλοιο που κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Ρότερνταμ μεταφέροντας το πρώτο φορτίο πετρελαίου από την Αρκτική. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.
Η οργάνωση είχε στείλει δύο πλοία, καθώς και ένα στολίσκο από φουσκωτά σκάφη, ενώ αλεξιπτωτιστές και άλλοι ακτιβιστές βρίσκονταν σε ετοιμότητα στις ακτές. «Αρκετοί ακτιβιστές σκαρφάλωσαν σε φράχτη για να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό του [ρωσικού] πλοίου και αρκετοί άλλοι επέβαιναν σε μικρά σκάφη, επίσης επιχειρώντας να εμποδίσουν το δεξαμενόπλοιο.
Ορισμένοι συνελήφθησαν - περίπου 30», διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας Ρόλαντ Έκερς. Νωρίτερα, οι ακτιβιστές είχαν κατορθώσει να γράψουν με σπρέι πάνω στο ρωσικό τάνκερ «όχι πετρέλαιο από την Αρκτική». «Ο καπετάνιος συνελήφθη και το πλοίο οδηγείται αλλού», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
REUTERS/MICHAEL KOOREN
Oι ακτιβιστές τοποθέτησαν πανό στο ρωσικό τάνκερ, που γράφει «όχι πετρέλαιο από την Αρκτική».
Τις συλλήψεις έκαναν ένοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν έφοδο στο Rainbow Warrior, το πλοίο της Greenpeace, για να το οδηγήσουν στη στεριά. Για ορισμένους από τους συλληφθέντες -συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη του Rainbow Warrior Πίτερ Γουίλκοξ - ήταν νωπές οι μνήμες από τη σύλληψη και τη φυλάκισή τους, πέρυσι στη Ρωσία, όταν είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν εξέδρα άντλησης πετρελαίου από το κοίτασμα Πριραζλόμναγια. Αποφυλακίστηκαν το Δεκέμβριο, μετά από τρεις μήνες και παραμονές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, στο πλαίσιο προγράμματος αμνηστίας.
REUTERS/MICHAEL KOOREN
Ακτιβιστές πλησιάζουν το ρωσικό πλοίο.
Η κατάληξη της δράσης «μας λέει περισσότερα για το πώς οι αρχές αντιμετωπίζουν τους διαφωνούντες στην Ολλανδία, σε σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace Μπεν Έιλιφ. «Ο σκοπός μας ήταν το ίδιο σοβαρός όσο και στη Ρωσία.»
Η Greenpeace και άλλες οικολογικές οργανώσεις, όπως και επιστήμονες, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις ενεργειακών ομίλων να πραγματοποιήσουν εξορύξεις στην Αρκτική. Επισημαίνουν ότι κανείς δεν διαθέτει τα μέσα και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή.