Κάμερον: Καμία πολιτική παρέμβαση για τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς

Πέμπτη, 01 Μαΐου 2014 20:24
UPD:20:25
REUTERS/CATHAL MCNAUGHTON

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του επικεφαλής του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA, Τζέρι Άνταμς, ο οποίος ανακρίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για μια από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαύουμε σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες δήλωσε νωρίτερα ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων —τις οποίες δεν κατονόμασε— στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός.

Ο Τζέρι Άνταμς φέρεται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση δολοφονίας που έλαβε χώρα το 1972.

EURONEWS

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για την δολοφονία της 37χρονης Τζιν Μακ Κόνβιλ χήρας με 10 παιδιά, η οποία απήχθη από το διαμέρισμά της στο δυτικό Μπέλφαστ  το 1972 και η σωρός της βρέθηκε το 2003 θαμμένη στην παραλία στο Λόουθ.

Μακ Κόνβιλ τότε είχε κατηγορηθεί ότι ήταν πληροφοριοδότρια των Βρετανών. Ωστόσο έπειτα από έρευνες της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε.

Η ΜακΚόνβιλ είναι μόνο ένα από τα θύματα, των «Εξαφανισμένων», εκείνης της περιόδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή