Μείωση της φορολογίας στον κλάδο του τουρισμού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 22:09
UPD:22:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο κ. Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης».

A- A A+

Φέτος ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προαναγγέλλοντας παράλληλα σταδιακή μείωση της φορολόγησης στον κλάδο του τουρισμού.

Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζοντας  τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού δήλωσε «προσωπικά ενοχλημένος» από την υψηλή φορολόγηση που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις,  χαρακτηρίζοντας  «απαράδεκτα υψηλό» το επίπεδο της φορολόγησης σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Ενώ στην ομιλία του επιτέθηκε, χωρίς όμως να κατονομάσει, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης».

Τόνισε δε ότι το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ και πως το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, «η κοσμογονία έχει αρχίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».

PRIMEMINISTERGR

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.

«Αυτά δεν αφορούν το μακρινό μέλλον έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη».

Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού αφήνοντας αιχμές εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι προϋποθέσεις έχουν ως εξής:

  • Πρώτον όλα αυτά έχουν προϋπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει, είπε και τόνισε: «Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν».
  • Δεύτερον, συνέχισε,  απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.
  • Τρίτον όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.
  • Τέταρτον,  ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής, επεσήμανε.
  • Πέμπτον, όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επέκταση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων

Συνεχίζοντας ότι κ. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων:

Παρότι το 2013 πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων προχωράμε σε σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης με στόχο να επεκτείνουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να ανεβάσουμε την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη που για την χώρα μας είναι 146 ευρώ με προσέλκυση τουριστών τουριστών υψηλών εισοδημάτων.

Επίσης, είπε ότι  πρέπει να διεισδύσουμε σε αγορές που έχουμε χαμηλή συμμετοχή, σε αγορές όπως η Ρωσία, η Κίνα καθώς επίσης να αναπτύξουμε καθετοποιημένες τουριστικές εκμεταλλεύσεις και τον θεματικό τουρισμό, θρησκευτικό, ιατρικό, θαλάσσιο.

Ακόμη σημείωσε ότι προωθείται μια σειρά παρεμβάσεων με κύρια έμφαση στα εξής:

  • Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλάδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε, είπε.
  • Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.
  • Τρίτον το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σημείωσε.

 

«Και εμένα προσωπικά αυτό με ενοχλεί και ως οικονομολόγο και ως άνθρωπο που τόσα χρόνια είμαι στην πολιτική και βλέπω την πραγματικότητα να εξελίσσεται. Με ενοχλεί πάρα πολύ. Είναι ιδιαίτερα υψηλό, απαράδεκτα, θα έλεγα υψηλό, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.»

Τέταρτο, συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.

  • Ακόμη έκανε λόγο για αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα.

«Υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός»

Δεν είναι όλα αυτά μόνο «θα», έχουν ξεκινήσει και σε όλα υπάρχει σχέδιο και μακροχρόνιος σχεδιασμός, συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το σήμερα, το εφήμερο, ή το αύριο, «με ενδιαφέρει το μεθαύριο» είπε.

Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά, είπε ο κ. Σαμαράς και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές.

«Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ. Έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για το τί πρέπει να γίνει και τί θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια» είπε.

Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχουν δεκατρείς δράσεις που προωθούμε μεταξύ των οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων.

Χαρακτήρισε δε τον τουρισμό τη βαριά βιομηχανία της χώρας και όπως είπε οφείλουμε τις ομορφιές της Ελλάδας που είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα και είναι συνδυασμός φυσικού κάλους και φωτός να τις αναδείξουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή