Αίγυπτος: Καταγγέλλει την θανατική του καταδίκη ο ηγέτης της Αδελφότητας

«Πραξικόπημα η ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι»
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 18:11
UPD:18:15
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Συγγενείς των καταδικασθέντων οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, έξω από τα δικαστήρια. Ο Μοχάμεντ Μπαντίε δήλωσε ότι η καταδίκη του είναι «προσβολή στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη».

A- A A+

Ο ανώτατος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας χαρακτήρισε την Τετάρτη «προσβολή στη δικαιοσύνη» την καταδίκη του σε θάνατο μαζί με περίπου 700 συγκατηγορούμενους, σε μαζική δίκη η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και επανέλαβε τη θέση του ότι η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 από τον στρατό ήταν «πραξικόπημα».

Τη Δευτέρα, δικαστήριο της πόλης Μίνια καταδίκασε σε θάνατο τον Μοχάμεντ Μπαντίε, όπως και 682 συγκατηγορούμενούς του, υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, έναν μήνα αφού ανακοίνωσε παρόμοια καταδίκη για ακόμη 500 ισλαμιστές.

Οι καταδικασθέντες δικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε βίαιη διαδήλωση στη Μίνια στις 14 Αυγούστου, η οποία κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον ενός αστυνομικού, ενώ την ίδια ημέρα αστυνομικοί και στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 700 ισλαμιστές διαδηλωτές στο Κάιρο.

«Δεν ήμουν καν παρών στη δίκη αυτή και παρ’ όλα αυτά καταδικάστηκα σε θάνατο, μαζί με 1000 ακόμη», δήλωσε ο κ. Μπαντίε στο δικαστήριο του Καΐρου όπου δικάζεται μαζί με τον κ. Μόρσι και δεκάδες άλλα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για απόδραση από τη φυλακή το 2011. Όπως και σε άλλες δίκες εναντίον τους, οι κ.κ. Μπαντίε και Μόρσι κινδυνεύουν, αν κριθούν ένοχοι, να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χαρακτηρίζοντας την καταδίκη του «προσβολή στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη», ο κ. Μπαντίε, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τα διπλά κάγκελα εντός κλωβού στη δικαστική αίθουσα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της σχολής της αστυνομίας στο Κάιρο, κατήγγειλε για μία ακόμη φορά την «έκτακτη δικαστική διαδικασία» από τους δράστες «του πραξικοπήματος» κατά του κ. Μόρσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή