Ουκρανία: Αδυνατούμε να επιβάλουμε την τάξη σε ανατολικές επαρχίες

Δηλώσεις του μεταβατικού προέδρου της χώρας Τουρτσίνοφ
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 17:22
UPD:17:26
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει πολυάριθμα κυβερνητικά κτήρια στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ενώ έχουν συλλάβει ως ομήρους και διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

A- A A+

«Ανίκανες» να επιβάλουν την τάξη στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, οι οποίες έχουν περιέλθει σε χάος από τη δραστηριότητα ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών, είναι οι ουκρανικές αρχές, παραδέχθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος πλέον είναι να μην επεκταθούν οι ταραχές και σε άλλες επαρχίες της χώρας, στα ανατολικά και νότια.

Φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει πολυάριθμα κυβερνητικά κτήρια στις δύο επαρχίες, ενώ έχουν συλλάβει ως ομήρους και διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο κ. Τουρτσίνοφ τόνισε επίσης ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακό συναγερμό υπό τον κίνδυνο εισβολής της Ρωσίας με στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να δηλώσω ευθαρσώς ότι αυτή τη στιγμή οι δομές ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν την τάξη στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά από συνάντησή του με περιφερειακούς κυβερνήτες.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στις δύο περιοχές, τα οποία είναι επιφορτισμένα, με την προστασία των πολιτών, έχουν «παραλύσει».

«Κάτι περισσότερο, μερικές από τις μονάδες εκεί συνεργάζονται με τις τρομοκρατικές ομάδες ή τις βοηθούν», πρόσθεσε.

«Σκοπός μας είναι να σταματήσουμε την εξάπλωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας πρώτα απ’ όλα στις επαρχίες του Χαρκόβου και της Οδησσού», κατέληξε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αποτελούν απόδειξη ότι «η απειλή έναρξης ενός πολέμου από πλευράς Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι πραγματική».

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά αφήνει η Μόσχα

Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε τον Μάρτιο την ουκρανική επαρχία της Κριμαίας, έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν επιμένει ότι δεν υπάρχουν στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες «ούτε Ρώσοι σύμβουλοι, ούτε ειδικές μονάδες και Ρώσοι στρατιώτες».

Η Μόσχα, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει εάν απειληθούν τα ρωσικά συμφέροντα.

Η ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει πολλούς Ρώσους και ρωσόφωνους Ουκρανούς κατοίκους, αποτελούσε προπύργιο του ανατραπέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς πριν τον Φεβρουάριο.

Φιλορώσοι ακτιβιστές συνεχίζουν να κρατούν περίπου 40 άτομα, μεταξύ αυτών επτά στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, τους οποίους έχουν συλλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνεχίζουν παράλληλα να πραγματοποιούν εφόδους σε κτήρια στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ την Τετάρτη κατέλαβαν το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της αστυνομίας στην πόλη Χορλίβκα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούν τη Ρωσία ότι δεν εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης μεταξύ Ουάσιγκτον, Βρυξελλών, Μόσχας και Κιέβου, με κύριο άξονα τον αφοπλισμό των ένοπλων φιλορωσικών πολιτοφυλακών.

Η Δύση επέτεινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις αρχές της εβδομάδας, περιλαμβάνοντας στον κατάλογο περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους, αλλά και ρωσικές εταιρείες.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί το Κίεβο για την αναταραχή και καταδικάζει τις εναντίον της κυρώσεις.

Κοινή γραμμή πλεύσης Γερμανίας – Ιαπωνίας για τις κυρώσεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά από συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στο Βερολίνο, σημείωσε ότι οι μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη οι οποίες συμμετέχουν στην G7 θα σταθούν ενωμένες σε ό,τι αφορά νέες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, παρά την απειλή της Μόσχας να απαντήσει με μέτρα κατά ξένων ενεργειακών κολοσσών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάλλου, είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια σε συντονισμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

EURONEWS
Ουκρανία: Δεν θα προχωρήσουμε σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Κίεβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε στρατιωτικά γυμνάσια στην πρωτεύουσα Κίεβο τη νύχτα Τετάρτης, διαψεύδοντας προηγούμενη ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς και τη δημαρχία.

«Όλο το προσωπικό και ο οπλισμός παραμένουν στις μόνιμες θέσεις τους και δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές ασκήσεις στο Κίεβο», ανέφερε το υπουργείο.

Πηγές των αρχών ασφαλείας σχολίασαν την αντίφαση στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι σε ασκήσεις στο Κίεβο θα προχωρήσει μόνον η Φρουρά Κρατικής Ασφαλείας, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προέδρου και κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή