Σκληρή κόντρα ΠΑΣΟΚ - Ηλία Νικολόπουλου με φόντο τη Χρυσή Αυγή

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 15:39
UPD:16:02
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Νικολόπουλο «συνταγματολόγο της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζοντας ότι «μετέχει χωρίς ενδοιασμό από κοινού με όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής σε τηλεοπτικές εκπομπές, τεκμηριώνοντας, δήθεν επιστημονικά, τις απόψεις τους, με τα στελέχη της Χ.Α. να χαμογελούν, να χειροκροτούν και να χαίρονται».

A- A A+

Θέμα για τη συμμετοχή του Ηλία Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θέτει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τον «συνταγματολόγο της Χρυσής Αυγής», με τον υποψήφιο πάντως να περνά στην αντεπίθεση σε βάρος του κόμματος της συγκυβέρνησης, μιλώντας για μεθοδεύσεις, στα όρια της παράνοιας.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Νικολόπουλο «συνταγματολόγο της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζοντας ότι «μετέχει χωρίς ενδοιασμό από κοινού με όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής σε τηλεοπτικές εκπομπές, τεκμηριώνοντας, δήθεν επιστημονικά, τις απόψεις τους, με τα στελέχη της Χ.Α. να χαμογελούν, να χειροκροτούν και να χαίρονται».

Απαντώντας, ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την πολιτική ατζέντα, κάνοντας λόγο για πολιτικές μεθοδεύσεις «που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας» και χαρακτηρίζοντας βέβαιη, την «εξαφάνιση» του κόμματος από τον πολιτικό χάρτη.

Ο κ. Νικολόπουλος υποστήριξε ακόμη πως οι πολιτικές Σαμαρά-Βενιζέλου «χάιδευαν το αβγό του φιδιού μέχρι αυτό να εκκολαφτεί» και επανέλαβε τη θέση του πως η δημοκρατία «δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μέτρα ολοκληρωτισμού για να αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ολοκληρωτισμό και τους πυρήνες του».

Μάλιστα, πέρασε στην αντεπίθεση, παραθέτοντας απόσπασμα από το βιβλίο του «ομότεχνου συναδέλφου» του, όπως αποκαλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα δικαστικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος: 

«Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ομότεχνος συνάδελφός μου εκτός του ότι συμφωνεί με την άποψή μου ότι το Σύνταγμα δεν δίνει την δυνατότητα δικαστικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, "καλύπτει" το φασιστικό αυτό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ακόμα και για το μέλλον» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος, και παραθέτει το εξής απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Βενιζέλου: «...ακόμη και αν επιλεγεί στο μέλλον από τον αναθεωρητικό νομοθέτη η λύση της εισαγωγής του Συνταγματικού Δικαστηρίου… δεν θα πρέπει να διαθέτει αρμοδιότητες σχετικές...με τη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων... Η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (ως συστήματος θεσμών, διαδικασιών, δικαιωμάτων) ή είναι ελεύθερη ή δεν υφίσταται καθόλου».

Μιλώντας και στον Βήμα FM, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι δεν είπε ακριβώς ότι οι ποινικές διώξεις είναι εκτός συνταγματικών ορίων, αλλά υποστηρίζει τη θέση ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται διάλυση πολιτικών κομμάτων, οποιαδήποτε ιδεολογία και να έχουν.

«Επομένως, το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα μελλοντικά εμφανιστεί, ιδεολογικά μπορεί να καταπολεμάται, στην ανοιχτή δημοκρατία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση, την οποία έχει και δίνει στους φοιτητές του, στη σελίδα 449 του βιβλίου του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «το Σύνταγμα μπορεί να απαγορεύσει ένα κόμμα, όταν δεν καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση του ν. 3023 περί πολιτικών κομμάτων ότι δεν θα σεβαστεί το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε:

«Για τον κ. Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας υπάρχει ένα θέμα, αλλά, ως βουλευτής, διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα, μέχρι να έχουμε καταδίκη από ποινικό δικαστήριο. Χωρίς αυτή, δηλαδή, μόνο με τη δίωξη ή την καταγγελία, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Και πρέπει ο εισαγγελέας να ζητάει από τη Βουλή άδεια και η Βουλή εξηγεί εάν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δίωξη. Αν θεωρεί ότι υπάρχει, δεν χορηγεί άδεια. Αν θεωρεί ότι δεν υπάρχει και δεν έχει σχέση, χορηγεί. Δεν πρέπει με την πολιτική σκοπιμότητα να αδυνατίζει η Βουλή, διότι αυτό έχω διαπιστώσει με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου: ότι ορισμένοι είναι προφυλακισμένοι και έχει αλλάξει η πλειοψηφία και έχει θιγεί η λαϊκή κυριαρχία που εκπροσωπούν... Είναι προφυλακισμένος; Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει ο Κανονισμός και να ψηφίζει κανονικά, ηλεκτρονικά στις σημαντικές ψηφοφορίες, διότι αλλάζουν οι πλειοψηφίες και στη Δημοκρατία που έχουμε, το Κοινοβούλιο είναι ίσο ή και παραπάνω στη διαδικασία από τη Δικαιοσύνη».

Σε νέα του ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μείζον θέμα δημοκρατικής και ηθικής τάξης, με την υποψηφιότητα του κ. Νικολόπουλου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ο τελευταίος, αντιτίθεται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χ.Α., στην περικοπή της αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α., ενώ τάσσεται υπέρ της παρουσίας και συμμετοχής στη Βουλή των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α.

Παράλληλα, κατηγορεί τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάει να καλυφθεί πίσω από την αυτονόητη διαπίστωση ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει θεσμική διαδικασία απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων, επικαλούμενος το εγχειρίδιο Συνταγματικού Δικαίου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου».

«Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κάθε δημοκρατικός πολίτης ότι είναι άλλο η απαγόρευση κόμματος και άλλο η απαγόρευση και η ποινική καταστολή εγκληματικής οργάνωσης, που συγκροτείται και λειτουργεί με κέλυφος και πρόσχημα ένα πολιτικό κόμμα;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί, διαχωρίζοντας τη θέση του.

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν βουλευτές του που καταψηφίζουν τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α.» καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή