Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας απειλούν τα σχέδια της Exxon στην Αρκτική

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 15:05
UPD:15:05
REUTERS/JESSICA HILL
A- A A+

Οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος (και) εταιρειών ρωσικών συμφερόντων με φόντο την κρίση στην Ουκρανία προκαλούν νέους τριγμούς στον ενεργειακό τομέα. Η προσθήκη του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν στη «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον ρίχνει τη σκιά της πάνω από τη συμφωνία του κρατικού ομίλου με την Exxon Mobil και άλλες εταιρείες για εξορύξεις στη Θάλασσα Κάρα της Αρκτικής από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όπως ανέφεραν αναλυτές στο Associated Press, το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εις βάρος του Σετσίν και όχι της Rosneft σημαίνει ότι προς το παρόν, ξένες πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον όμιλο. Εκφράζουν όμως την ανησυχία ότι η κίνηση ήταν το προοίμιο παρόμοιων ενεργειών και εις βάρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα και πως μια επέκταση των κυρώσεων θα οδηγήσει σε διακοπή συνεργασιών και αναστολή σχεδίων.

Σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο Σετσίν διαβεβαίωσε «μετόχους και εταίρους, ανάμεσά τους και αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες» ότι «η συνεργασία μας δεν θα πληγεί». Εκπρόσωπος της Exxon επιβεβαίωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι τα σχέδια για την Αρκτική δεν έχουν τροποποιηθεί, ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο μετά από την επιβολή των κυρώσεων. Η συνεργασία της Exxon με τη Rosneft περιλαμβάνει επίσης έρευνες για σχιστολιθικό αέριο στη Σιβηρία, καθώς και την από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Τέξας.

Το αρχικό σχέδιο που ανακοινώθηκε το 2011 προέβλεπε επενδύσεις 3,2 δισ. δολαρίων για έρευνες σε πετρελαϊκά πεδία στη Θάλασσα Κάρα καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά την Exxon, η οποία θα έχει μερίδιο 33,3% στα πεδία, πρόκειται για «μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές, που έχει εξερευνηθεί όσο λίγες, ενώ παρέχει μεγάλες δυνατότητες [για την εξόρυξη] πετρελαίου και φυσικού αερίου».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή