Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης με αφορμή τη χθεσινή επίθεση του υπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική του πολιτική. Ο κ. Στουρνάρας είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Δραγασάκης επανέφερε την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα για το νόμισμα.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να κοιτάξει τις δηλώσεις του και να του πει πού αναφέρθηκε σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το νόμισμα της χώρας. «Σε όλον τον τύπο και τα blogs υπάρχουν οι απόψεις σας, όλοι έχουν ερμηνεύσει τις απόψεις σας με αυτόν τον τρόπο», απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε: «είπατε whatever it takes (= ό,τι χρειαστεί)».
«Ζούμε σε μια εποχή που ο πολιτικός δεν απαντά στις θέσεις ενός άλλου πολιτικού, αλλά σε θέσεις που έχουν κατασκευαστεί», ανταπάντησε ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε ότι αυτό που είπε είναι πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σωθεί ο λαός».
Σε σχέση με το δημοψήφισμα επεσήμανε ότι «η δημοκρατία είναι πάντα το μέσο κι ο σκοπός» και επανέλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά τις δηλώσεις του και μετά να ασκήσει κριτική.
Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε το λόγο επισημαίνοντας εκ νέου τις εσωτερικές απόψεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν απόψεις για την δραχμή, τις υποστηρίζουν κορυφαία σας στελέχη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπεται αυτήν την στιγμή να αμφισβητείται η θέση της χώρας στο ευρώ».
Μ. Γλέζος: Θεοποίηση του χρήματος
Εν τω μεταξύ, σκληρή απάντηση στον υπουργό Οικονομικών για τη δήλωσή του πως «δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια» έδωσε ο Μανώλης Γλέζος.
Όπως είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, από τη δήλωση του κ. Στουρνάρα αποκαλύπτονται «η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και η θεοποίηση του χρήματος».
«Ιερά και όσια είναι ο Άνθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυνική και απόλυτη αυτή δήλωση δείχνει ότι επιστήμονες που δεν αμφιβάλουν, δεν αμφισβητούν, αλλά έχουν ως θέσφατο την άποψή τους -και μάλιστα μια τέτοια άποψη- σημαίνει ότι υπηρετούν το παλιό, το παρωχημένο, το αντιανθρώπινο, το αντιεπιστημονικό».
Ο κ. Γλέζος σημείωσε ακόμη ότι η επιστήμη προχωρά με την έρευνα και η έρευνα με την αμφισβήτηση.
«Ας καταλάβει, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομικών ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετεί ούτε τον Άνθρωπο, ούτε την Επιστήμη, ούτε την Οικονομία, αλλά ούτε και τη Χώρα», κατέληξε.
newsroom naftemporiki.gr