Στη Βουλή αύριο το Μεσοπρόθεσμο

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 19:01
UPD:19:27
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Αύριο το μεσημέρι θα έρθει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018 προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον Φίλιππο Σαχινίδη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για να επεξεργαστούν τις τελικές λεπτομέρειες και να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις τις τελευταίας στιγμής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με δεδομένη και τη δήλωση στο Star του Κώστα Σκανδαλίδη να μην ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, αν έχει νέα μέτρα.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, το κείμενο θα είναι «γενικόλογο» και επί της ουσίας θα περιγράφει την προσπάθεια της κυβέρνησης «να μπει μία τάξη στα οικονομικά της χώρας». Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, θα προβλέπεται νέα μείωση των κρατικών δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης -αρκετά υπουργεία θα δουν τον προϋπολογισμό τους να μειώνεται- αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 2,6 δισ. ευρώ (ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά), ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος είναι να συνεχιστούν και να διασφαλιστούν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Αν και ο στόχος θεωρείται μαξιμαλιστικός, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν και από την ανάπτυξη και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή