Ουκρανία - Λουχάνσκ: Φιλορώσοι εξαπέλυσαν πυρά κατά του αρχηγείου της αστυνομίας

Στα χέρια τους το κυβερνείο, η εισαγγελία και η τοπική τηλεόραση
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 18:36
UPD:20:02
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Περισσότεροι από 3.000 φιλορώσοι είχαν περικυκλώσει νωρίτερα το κυβερνείο της ομώνυμης τοπικής περιφέρειας.

A- A A+

Περίπου 1.000 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν την Τρίτη το απόγευμα εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με την υποστήριξη περίπου 50 βαριά οπλισμένων ανδρών.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν από την πίσω πόρτα του αρχηγείου της αστυνομίας και έριξαν πέτρες εναντίον του κτηρίου. Περίπου 50 άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με πολιτικά και άλλοι με μαύρες στρατιωτικές στολές, έχουν περικυκλώσει το αρχηγείο της αστυνομίας και κρυμμένοι πίσω από αυτοκίνητα πυροβόλησαν εναντίον του σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα.

«Περιμένουμε ενισχύσεις, ακόμη και τεθωρακισμένα», δήλωσε ένας από τους ένοπλους φιλορώσους.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Στα χέρια των φιλορώσων κυβερνείο, εισαγγελία, τηλεόραση

Στα χέρια φιλορώσων αποσχιστών έπεσαν εξάλλου την Τρίτη το απόγευμα τόσο το κυβερνείο, όσο και η τοπική εισαγγελία και οι εγκαταστάσεις της τηλεόρασης στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

EURONEWS

Φωτογράφοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters είδαν ενόπλους να φρουρούν το κτήριο της τοπικής τηλεόρασης, ενώ διαδηλωτές φέρονται να έκαψαν τη σημαία της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 3.000 φιλορώσοι είχαν περικυκλώσει νωρίτερα το κυβερνείο της ομώνυμης τοπικής περιφέρειας. Περίπου 20 νεαροί οπλισμένοι με σιδηρολοστούς έσπασαν παράθυρο και εισήλθαν στο κτήριο. Τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτήν την πόλη των 465.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της περιφέρειας, είχαν ήδη καταληφθεί από τις αρχές του Απριλίου.

«Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει την αστυνομία της», δήλωσε ο Στάνισλαβ Ρεσίνσκι, συνεργάτης του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτε», πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι που κατέλαβαν το κυβερνείο ύψωσαν τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής.

EURONEWS

Εικόνες οι οποίες μεταδόθηκαν από την πόλη απεικονίζουν άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν πράσινες στολές παραλλαγής, στην αίθουσα της εισόδου και εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από το κτήριο.

Τουρτσίνοφ: «Προδοσία» από αστυνομικούς στα ανατολικά

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας αδυνατούν καταφανώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και ζήτησε την παραίτηση της αστυνομικής ηγεσίας στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Τα γεγονότα στα ανατολικά απέδειξαν την αδράνεια, την ανικανότητα και κάποιες φορές την εγκληματική προδοσία των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρει ο κ. Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή