ΟΑΧΟ: Αποστολή εξακρίβωσης για τη χρήση ή μη αερίων χλωρίου

Με τη βοήθεια του ΟΗΕ
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 17:49
UPD:17:50
REUTERS/MICHAEL KOOREN

Τα κεντρικά κτίρια του ΟΑΧΟ.

A- A A+

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει «αποστολή επαλήθευσης των γεγονότων», η οποία θα εξετάσει τις πρόσφατες κατηγορίες που διατύπωσαν και οι δύο πλευρές της συριακής σύγκρουσης, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία, νωρίτερα τον Απρίλιο.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού ανακοίνωσε την σύσταση μιας αποστολής επαλήθευσης των γεγονότων όσον αφορά τις κατηγορίες για την χρήση χλωρίου στην Συρία, όπως αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Η ομάδα αναμένεται να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή», προσθέτει ο οργανισμός, σημειώνοντας ότι «η αποστολή θα πραγματοποιηθεί υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες».

Ο ΟΑΧΟ υπογράμμισε εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την πραγματοποίηση της αποστολής και «έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό της».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έδωσε την συγκατάθεσή του για την πραγματοποίηση της αποστολής, στην οποία ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και επιμελητειακή υποστήριξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κατηγορίες για την χρήση χλωρίου διατυπώθηκαν την ώρα που η Συρία βρίσκεται, επισήμως τουλάχιστον, κοντά στην ολοκλήρωση του χημικού της αφοπλισμού βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή