ΥΠΕΣ: Αυστηροί οι υπάρχοντες όροι για τη λειτουργία παιδότοπων

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 14:31
UPD:14:36
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε ότι ο Σύλλογος Παιδοτόπων Ελλάδος προειδοποιεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας παιδότοπων στη χώρα μας περιέχει σημαντικές αοριστίες και επιτρέπει τη λειτουργία τους με όρους που δεν εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών.

A- A A+

Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τους παιδότοπους τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, σύμφωνα με γραπτές απαντήσεις σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου. Το θεσμικό πλαίσιο είχε διαμορφωθεί με υπουργική απόφαση το 2007.

Στην ερώτησή του ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο Σύλλογος Παιδοτόπων Ελλάδος προειδοποιεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας παιδότοπων στη χώρα μας περιέχει σημαντικές αοριστίες και επιτρέπει τη λειτουργία τους με όρους που δεν εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών. Επίσης ο βουλευτής κατέθεσε χθες και νέα ερώτηση ζητώντας «να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί» το πλαίσιο λειτουργίας των παιδότοπων.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία παιδότοπων, είτε λειτουργούν μόνο ως παιδότοποι, είτε στο πλαίσιο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ή εν γένει χώρων όπου ασκείται διαφορετική δραστηριότητα, διαμορφώθηκε με την υπ’ αριθμ. 36873/02-07-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο τίτλος της απόφασης είναι «Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων, της διαδικασίας, των δικαιολογητικών, και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για τη χορήγηση και την ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας παιδοτόπων» και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1364/τ. Β΄/02-08-2007.

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών με την ΚΥΑ «τίθενται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις στη λειτουργία παιδοτόπων, ενώ δίνεται έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας των παιδιών». Συγκεκριμένα, «προβλέπονται πρότυπα ασφαλείας και συγκεκριμένες, αυστηρές, απαιτήσεις από κατασκευαστές, εισαγωγείς και αντιπροσώπους παιχνιδιών. Προβλέπεται, επίσης, υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας σε μόνιμη βάση καθώς και επανέλεγχος των παιχνιδοκατασκευών».

Από την πλευρά του ο συνερωτώμενος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς απάντησε ότι αρμόδια για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των παιδότοπων είναι η εκάστοτε αδειοδοτούσα αρχή, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως εμπλεκόμενος φορέας, έχει την αρμοδιότητα μόνον όσον αφορά στην αναγνώριση του ΕΛΟΤ ΑΕ», αναφέρει. Για δημοτικές/κοινοτικές υπαίθριες παιδικές χαρές, ο Θ. Σκορδάς επεσήμανε ότι διέπονται από τις διατάξεις υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ 931/Β/18-5-2009).

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή