Το Σουδάν απορρίπτει αφρικανική προσφορά για το Νταρφούρ

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2004 20:07
A- A A+

Η κυβέρνηση του Σουδάν απέρριψε προσφορά αφρικανικών στρατευμάτων για αφοπλισμό των ανταρτών στο Νταρφούρ.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας -που είναι και πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης- Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο έκανε την πρόταση ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αμπούζα, με το επιχείρημα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν δεν είναι ικανές να αφοπλίσουν τους αντάρτες χωρίς μάχες.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Προνκ, που θα παρουσιάσει έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε σήμερα ότι οι φόνοι συνεχίζονται στο Νταρφούρ, αλλά η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης.

Η διένεξη στο Νταρφούρ έχει δημιουργήσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο με πάνω από 50.000 νεκρούς και περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιαν Εγκελαντ, δήλωσε στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ πως χρειάζονται «100-200 εκατομμύρια δολάρια ώστε να προχωρήσουν όλες οι υπηρεσίες βοηθείας. Εάν δεν βρεθούν αυτά τα χρήματα, οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Οχι εξαιτίας επιθέσεων από την κυβέρνηση ή τους αντάρτες, αλλά γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί πόροι».

Το Νταρφούρ αποτελεί παράδειγμα μιας ξεχασμένης ή μάλλον μιας αγνοημένης κρίσης, επισήμανε ο κ. Εγκελαντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή