Γεωργία : Πολύ κοντά σε πόλεμο με τη Ρωσία

Σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου της χώρας στη γαλλική «Liberation»
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004 07:59
A- A A+

Ο πρόεδρος της Γεωργίας εκτιμά σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», πως η χώρα του βρίσκεται πολύ «κοντά» στον πόλεμο με τη Ρωσία και πως είναι απαραίτητο να προετοιμασθεί ο πληθυσμός για το ενδεχόμενο αυτό.

«Είμαστε πολύ κοντά σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία κι ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος», τόνισε ο Σαακασβίλι, καταγγέλοντας την ρωσική βοήθεια προς την Νότιο Οσετία, περιοχή της οποίας τον έλεγχο έχει απωλέσει η Γεωργία από το 1990.

Ο Σαακασβίλι τονίζει πάντως, πως ο ίδιος «δεν έχει καμμία πρόθεση να προκαλέσει κάτι τέτοιο» και ζητεί αντίθετα να διεξαχθεί μία διεθνής σύσκεψη για να συζητηθεί το ζήτημα της Οσετίας. «Η Ρωσία δηλώνει αντίθετη, όμως φρονώ πως η θέση της είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι δυνάμεις που επιτέθηκαν σε γεωργιανές θέσεις την περασμένη εβδομάδα ήσαν το δίχως άλλο ρωσικές δυνάμεις». «Το βαθύτερο πρόβλημα της Ρωσίας είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει πολλά εδάφη τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Ρώσοι έχουν την αίσθηση πως η χώρα τους έχει χάσει πολλά και πως τώρα θα πρέπει να αντισταθούν σε μία νέα απώλεια εδαφών», εξηγεί ο Σαακασβίλι.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι εθνικές τριβές και συγκρούσεις ο Γεωργιανός πρόεδρος δηλώνει, ότι έχει προτείνει στους Οσέτιους «μία πολύ διευρυμένη αυτονομία και μία γενναιόδωρη συμμετοχή στην κεντρική διακυβέρνηση της Γεωργίας».

Την περασμένη Πέμπτη, οι αρχές του Τμπιλίσι (Τυφλίδα), ανακοίνωσαν έναν απολογισμό 24 νεκρών και 50 τραυματιών από την γεωργιανή πλευρά στις μάχες που επί μία εβδομάδα συγκλόνιζαν την περιοχή, όπου η Γεωργία διακρίνει τον δάκτυλο της Μόσχας στο πλευρό των Οσέτιων αυτονομιστών, που επιδιώκουν την ένωσή τους με τη ρωσική βόρειο Οσετία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή