Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις καταδίκες σε θάνατο οι οποίες επιβλήθηκαν σε σχεδόν 700 ισλαμιστές στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αρχές του Καΐρου να ακυρώσουν αυτές τις καταδίκες, καθώς και εκείνες που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου.
«Η σημερινή ετυμηγορία, όπως και εκείνη του περασμένου μήνα, συνιστά μια πρόκληση απέναντι στους πλέον στοιχειώδεις κανόνες της διεθνούς δικαιοσύνης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωση Τύπου, κάνοντας λόγο για ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
Ο εκπρόσωπος, ο Τζέι Κάρνεϊ, σημείωσε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ είναι βαθύτατα ανήσυχες από τη συνεχή παραπομπή σε δίκες και στις μαζικές καταδίκες στην Αίγυπτο και κυρίως τις καταδίκες σε θάνατο 683 κατηγορουμένων σήμερα».
«Η ετυμηγορία αυτή είναι απόλυτα ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε ο Κάρνεϊ.
«Οι ηγέτες της Αιγύπτου πρέπει να ταχθούν εναντίον αυτών των παράλογων μέτρων (. . .) και να αναγνωρίσουν ότι η καταστολή του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να τροφοδοτήσει την αστάθεια και τον εξτρεμισμό που η Αίγυπτος έχει πει ότι επιδιώκει να αποτρέψει».
«Ασκούμε πιέσεις στην αιγυπτιακή κυβέρνηση να τερματίσει τις μαζικές διώξεις, να ματαιώσει τις (σημερινές) καταδίκες και τις προηγούμενες και να εξασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού υπογράμμισε τη «βαθιά του ανησυχία» καταδίκασε επίσης αυτές τις νέες καταδίκες υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζένιφερ Πσάκι, τις χαρακτήρισε «παράλογες».
Ο ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εκτίμησε σήμερα ότι οι καταδίκες σε θάνατο που επιβλήθηκαν στην Αίγυπτο σε υποστηρικτές του Μόρσι «ξεκάθαρα δεν μοιάζουν να σέβονται τους βασικούς κανόνες μιας δίκαιης δίκης», όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο Μπαν Κι Μουν, σημείωσε ο Ντουζαρίτς, είναι «ανήσυχος» για αυτές τις ποινές.
«Οι ετυμηγορίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβονται τους βασικούς κανόνες μιας δίκαιης δίκης, κυρίως αυτές που επέβαλαν την θανατική ποινή», οι οποίες ενδέχεται «να βλάψουν μακροπρόθεσμα τις προοπτικές σταθερότητας» στην Αίγυπτο, προσέθεσε ο ίδιος.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «έχει επίγνωση των επιπτώσεων αυτών των ετυμηγοριών στην ασφάλεια και για την περιοχή» γενικότερα, υπογράμμισε ακόμη ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος «στη σταθερότητα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συνολικά».
Ο Μπαν είναι επίσης «ανήσυχος» για την απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το Κίνημα της 6ης Απριλίου και «απογοητευμένος» για την απόρριψη στις αρχές Απριλίου των εκκλήσεων να μην φυλακιστούν «τρεις εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέγερσης του 2011».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Μπαν Κι Μουν θα έχει συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Νάμπιλ Φάχμι, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο