Η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστημονικής παρατήρησης

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 14:26
UPD:14:26
Zoological Society of London /Alasdair Davies

Οι κάμερες της Cambridge Consultants θα μεταδίδουν τις εικόνες μέσω του δορυφορικού δικτύου Iridium, πίσω στα επιστημονικά εργαστήρια, χωρίς να απαιτείται η φυσική ανθρώπινη παρουσία στην Ανταρκτική για τη μεταφόρτωση των αρχείων.

A- A A+

Μία βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δικτύου ειδικά τροποποιημένων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που θα επιτρέψουν την επιστημονική παρατήρηση στην Ανταρκτική, ένα από τα πλέον αφιλόξενα μέρη του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Cambridge Consultants ανέπτυξε μία σειρά φωτογραφικών μηχανών για τις ανάγκες της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) στις οποίες θα είναι ενσωματωμένος ο λιλιπούτειος υπολογιστής Raspberry-Pi και οι οποίες θα είναι σε θέση να αναμεταδίδουν τις εικόνες μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Οι κάμερες, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNet, θα χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση των πιγκουίνων στην Ανταρκτική, σε πραγματικό χρόνο. Οι πρώτες κάμερες τοποθετήθηκαν ήδη τον Ιανουάριο του 2014 και θα παραμείνουν στην Ανταρκτική συλλέγοντας εικόνες που θα φανούν χρήσιμες για τη μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την επιβίωση των πιγκουίνων όπως η διαδικασία αναπαραγωγής τους, η κλιματική αλλαγή, η αλιεία και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι τροποποιημένες κάμερες της Cambridge Consultants ονομάστηκαν Instant Wild και δεν περιλαμβάνουν κινητά μέρη, οπότε μπορούν να παραμένουν λειτουργικές ακόμη και σε θερμοκρασίες έως και -43ο Κελσίου.

Για την τροφοδοσία τους χρησιμοποιούνται μπαταρίες συνδεδεμένες με ηλιακά πάνελ. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι εν λόγω μπαταρίες (αναλόγως και των καιρικών συνθηκών) θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα έτος.

ZOOLOGICAL SOCIETY OF LONDON

Αφού δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, οι κάμερες θα ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας ένα παθητικό υπέρυθρο αισθητήρα. Ο συγκεκριμένο αισθητήρας ενεργοποιεί έναν χαμηλής ενέργειας μικρό-επεξεργαστή, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί έναν από τους δύο εγκατεστημένους αισθητήρες CMOS.

Ο ένας από τους αισθητήρες CMOS είναι προορισμένος να λειτουργεί την ημέρα, ενώ ο άλλος είναι εφοδιασμένος με υπέρυθρο φίλτρο, ώστε να έχει ικανότητα νυχτερινών λήψεων. Παράλληλα, υπάρχει ένα ισχυρό, αλλά «αόρατο», φλας υπερύθρων για ενίσχυση της ικανότητας νυχτερινής όρασης.

Οι κάμερες της Cambridge Consultants θα μεταδίδουν τις εικόνες μέσω του δορυφορικού δικτύου Iridium, πίσω στα επιστημονικά εργαστήρια, χωρίς να απαιτείται η φυσική ανθρώπινη παρουσία στην Ανταρκτική για τη μεταφόρτωση των αρχείων.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του προγράμματος διαχείρισης των καμερών, ήδη παρακολουθούν αποικίες πιγκουίνων στην Ανταρκτική. Ωστόσο, η κάμερα Instant Wild τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν εικόνες από δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η ανθρώπινη παρουσία περιορίζεται στη μία φορά ανά πενταετία.

Προτεινόμενα για εσάς