Ουκρανία: Ελεύθερος ένας από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 19:29
UPD:20:35
REUTERS/GLEB GARANICH

Αξιωματούχοι της ειδικής αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποχωρούν από το γραφείο του δημάρχου στο Σλαβιάνσκ, μαζί με έναν από τους οκτώ παρατηρητές του ΟΑΣΕ - ομήρους φιλορώσων αποσχιστών, που αφέθηκε ελεύθερος.  

A- A A+

Ελεύθερος αφέθηκε ένας από τους οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από φιλορώσους  αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το Reuters ο μέχρι πρότινος κρατούμενος συνοδεύτηκε από τρεις άοπλους άνδρες σε αυτοκίνητο του ΟΑΣΕ και μόλις μπήκε μέσα έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η ομάδα των ανδρών δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ωστόσο η Στέλλα Κορόσεβα, εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής των αποσχιστών και  ντε φάκτο δημάρχου της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, δήλωσε ότι ο παρατηρητής που αφέθηκε ελεύθερος ήταν Σουηδικής καταγωγής.

«Πάσχει από διαβήτη και γι΄αυτό αποφασίσαμε να το αφήσουμε ελεύθερο» είπε και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αφεθεί κανένας άλλος την Κυριακή ελεύθερος.

EURONEWS

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση ομάδας διαμεσολαβητών με τους φιλορώσους  αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

THE TELEGRAPH

Ο επικεφαλής των αποσχιστών νωρίτερα δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των παρατηρητών σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση αποσχιστών που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου.

 «Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση» είχε δηλώσει ο ηγέτης των ρωσόφωνων.

Οι παρατηρητές που κρατούνται προέρχονται από τη Γερμανία, τη Τσεχία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Πολωνία.

Ακόμη ο  ηγέτης των αποσχιστών είπε ότι οι άνδρες του συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας άλλους τρεις άντρες της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχείρηση εναντίον των αποσχιστών στην πόλη της Horlivka.

EURONEWS
Κατάληψη της τηλεόρασης στο Ντόνετσκ

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις φιλορώσοι αποσχιστές νωρίς το απόγευμα της Κυριακής προχώρησαν στην κατάληψη του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία προχώρησαν πριν από λίγο φιλορώσοι αποσχιστές σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του Reuters, ο οποίος βρίσκεται έξω από το κτήριο, τέσσερις αποσχιστές που φορούν μάσκες, φέρουν στρατιωτική περιβολή και κρατούν ασπίδες, στέκονται στην είσοδο του κτηρίου και ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτό.

Περίπου 400 άνθρωποι περικύκλωσαν το κτήριο φωνάζοντας επαναλαμβανόμενα «Ρωσία» και «Δημοψήφισμα» και στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή