Για μία παρτίδα σκάκι

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004 18:09

A- A A+

Η Ιαπωνία αποφάσισε να απελάσει τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Μπόμπι Φίσερ, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ επειδή παραβίασε το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1992. Και όλα αυτά, για μία παρτίδα σκάκι... με τον πρώην άσπονδο αντίπαλό του, Μπόρις Σπάσκι.

Ο Φίσερ συνελήφθη από τις ιαπωνικές αρχές στις 13 Ιουλίου, στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, καθώς ταξίδευε με διαβατήριο που είχε λήξει, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός σκακιστής αντιμετωπίζει πλέον ποινή που μπορεί να είναι και δεκαετής κάθειρξη.

Ο Μπόμπι Φίσερ, χαρισματικός σκακιστής, αλλά και δεινός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής, πήρε τον τίτλο του γκρανμάστερ σε ηλικία 15 ετών. Στο απόγειο της δόξας του έφτασε όμως το 1972 –στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου- όταν κέρδισε τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι. Η παρτίδα αυτή παίχτηκε στην Ισλανδία και χαρακτηρίστηκε το «ματς του αιώνα».

Η Κα Κε Μπε, η Επιτροπή Αθλητισμού αλλά και ολόκληρο το σοβιετικό πολιτικό σύστημα πόνταραν πολλά στο ματς εκείνο, ενώ και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν δείξει πρωτοφανές ενδιαφέρον λόγω της μοναδικής ευκαιρίας που προσέφερε ο Φίσερ να υπερισχύσει η Αμερική -έστω και πρόσκαιρα- στο στρατηγικό ετούτο παιχνίδι, στο οποίο κυριάρχησαν οι Σοβιετικοί σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο.

Ο Φίσερ κράτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή έως το 1975 και στη συνέχεια χάθηκε σιγά σιγά από τη δημοσιότητα για να επανέλθει το 1992, όταν έπαιξε την άτυπη «ρεβάνς» εναντίον του Σπάσκι.

Ο Αμερικανός κέρδισε και πάλι τον Σπάσκι. Αυτή τη φορά όμως η Ουάσινγκτον δεν έδειξε ενθουσιασμένη και ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του, επειδή κέρδισε χρηματικό έπαθλο τριών εκατ. δολαρίων με αυτή τη νίκη του, κάτι που -σύμφωνα με τις ΗΠΑ- συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή