Το αναπτυξιακό σχέδιο σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση

Ο επόμενος στόχος του Πρωθυπουργού – Η απομείωση του χρέους και οι εθνικές εκλογές
Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 12:47
UPD:15:36
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου που θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς θα ξεδιπλώσει όλο το «αφήγημα» της οριστικής εξόδου από την κρίση (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σειρά στην προεκλογική ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά παίρνει η παρουσίαση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας το οποίο παρουσίασε προ ημερών στο EuroWorking group ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας και σε τεχνικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πέτρος Τσακλόγλου.

Στον σχεδιασμό του κ. Σαμαρά το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας είναι βαρύνουσας σημασίας όχι μόνο διότι η μείωση του χρέους θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και θα μειωθεί η ανεργία ώστε να περάσουν και σε επίπεδο κόσμου τα θετικά νέα στην οικονομία, αλλά γιατί η παρουσίασή του, πάντα κατά την κυβέρνηση, σηματοδοτεί την έξοδο από τη μακρά περίοδο ύφεσης και λιτότητας.

Στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου που θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς θα ξεδιπλώσει όλο το «αφήγημα» της οριστικής εξόδου από την κρίση, με στόχο να στηρίξει και το κεντρικό, κατά τον ίδιο, δίλλημα των επερχόμενων εκλογών: «σταθερότητα και ανάπτυξη ή περιπέτειες».

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι όσον αφορά στον άλλο μεγάλο στόχο, την απομείωση του χρέους, δεν μπορούν να περιμένουν πολλά από την πλευρά των δανειστών της χώρας, ούτε καν σε λεκτικό επίπεδο στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, αφού ουδείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί προεκλογικά να «ανοίξει» παρόμοιο θέμα.

Το σίγουρο είναι ότι οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ξεκινήσουν στο τέλος του καλοκαιριού και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους θα οριστικοποιηθούν προς το τέλος του έτους.

Έτσι το όποιο αποτέλεσμα θα ενταχθεί στην φαρέτρα του πρωθυπουργού για τις εθνικές εκλογές, μαζί με τις αλλαγές που σχεδιάζει το Μαξίμου σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.

Δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με 0,5% και η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές με 0,7%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 27,4%, ενώ το λευκό, άκυρο, αποχή επιλέγει 11,3% με 8,0% να μην απαντά.

Σε άλλη δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές στην πρώτη εκλογική Περιφέρεια Αθήνας προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 15,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,1%.

Παράλληλα στη «μάχη» για το δήμο της Αθήνας φαίνεται να μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στον Γιώργο Καμίνη και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί σε αρκετά στελέχη της Κυβέρνησης η δήλωση της κας Ντόρας Μπακογιάννη ότι «η ΝΔ είναι πια ένα μικρό κόμμα», όχι τόσο για το περιεχόμενό της, άλλωστε οι θέσεις της κ. Μπακογιάννη είναι γνωστές και διατυπωμένες εδώ και καιρό, αλλά για τη χρονική στιγμή που έγινε, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή