Παραμένει η ασυμφωνία μεταξύ Κέρι – Λαβρόφ

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 23:08
UPD:27/04/2014 00:13
REUTERS/POOL

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά η τηλεφωνική επικοινωνία  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τις «προκλητικές» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του ο Λαβρόφ ζήτησε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και την απελευθέρωση των ηγετών του «κινήματος διαμαρτυρίας», όπως αποκαλεί τους φιλορώσους αποσχιστές  στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Κέρι «εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, τη ρωσική υποστήριξη προς τους αποσχιστές και την εμπρηστική ρωσική ρητορική που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενότητα της Ουκρανίας…

Ακόμη ο Κέρι ζήτησε τη «χωρίς όρους στήριξη» της Μόσχας στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των 13 παρατηρητών του οργανισμού που κρατούνται όμηροι από φιλορώσους αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα αυτή τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη να ληφθούν το συντομότερο μέτρα «για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία». Ζήτησε πρώτα απ' όλα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να τερματισθούν οι επιθετικές ενέργειες των ουκρανών υπερεθνικιστών.

Ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του «κινήματος διαμαρτυρίας» στη νοτιοανατολική Ουκρανία -- μια αναφορά στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν ακόμη προσπάθειες για να επιλυθεί η κατάσταση με τους κρατούμενους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Ανέφερε πως «δημόσιες δομές» που ελέγχουν τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας δεν είχαν ενημερωθεί όπως έπρεπε για τα σχέδια των παρατηρητών να ταξιδέψουν εκεί.

Η συζήτηση αυτή μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε μέσα σε πλαίσιο μεγάλης έντασης, καθώς οι Αμερικανοί κατηγορούν την Μόσχα ότι ρωσικά αεροπλάνα παραβίασαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες τον ουκρανικό ενάέριο χώρο, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή