Στην Μαλαισία, τον προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το Σάββατο εξέφρασε την στήριξη του στις αρχές της χώρας οι οποίες δέχονται επικρίσεις για την αναποτελεσματικότητα των ερευνών όσον αφορά στον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης MH370 που εξαφανίσθηκε στις 8 Μαρτίου.
«Ο Ομπάμα δήλωσε πως γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Θα δουλέψουμε μαζί. Η υποστήριξη υπάρχει πάντα», δήλωσε ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν, μεταφέροντας δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρώτος που μεταβαίνει στη Μαλαισία εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια.
«Είμαι πολύ ευτυχής που το ακούω αυτό διότι η διαδρομή είναι πράγματι μακρά», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Ομπάμα έπειτα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, έφθασε σήμερα στη Μαλαισία, χώρα με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, στο πλαίσιο μιας μεγάλης περιοδείας του στην Ασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις Φιλιππίνες, τη Δευτέρα.
Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που μεταβαίνει στη Μαλαισία μετά τον Λίντον Τζόνσον, το 1966. Η επίσκεψη στη Μαλαισία, όπως και η γενικά η περιοδεία αυτή, έχει κυρίως στόχο να υπογραμμίσει τους δεσμούς ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ασία μέσα σ' ένα πλαίσιο εδαφικών εντάσεων με την Κίνα.
Το ταξίδι του Ομπάμα έχει επίσης στόχο να πείσει την επιφυλακτική μαλαισιανή κυβέρνηση να ενταχθεί στη Δια-Ειρηνική Σύμπραξη (TPP), μια πολύ φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ δώδεκα χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Κουάλα Λουμπούρ ήταν τεταμένες από το 1981 ως το 2003, όταν της χώρας ηγείτο ο Μαχαθίρ Μοχάμαντ, σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ.
Ωστόσο οι εμπορικοί δεσμοί διατηρήθκαν και οι σχέσεις βελτιώθηκαν υπό τη σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ.
«Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί ως χώρες, όμως οι λαοί μας έχουν παρόμοιες ελπίδες και προσδοκίες», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που του παρατέθηκε απόψε.
«Αντλούμε τη δύναμή μας, σε καθεμιά από τις δύο χώρες μας, από τη εθνοτική και θρησκευτική διαφορετικότητά μας», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ