Δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 18:38
UPD:18:44
REUTERS/TIM WIMBORNE

Άνδρας ψηφίζει στην Καμπούλ κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

A- A A+

Στις 28 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 50% .

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ήρθε με διαφορά πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 44,9% των ψήφων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον οικονομολόγο Ασράφ Γάνι, ο οποίος κέρδισε το 31,5% των ψήφων.

Ο Ζαλμάι Ρασούλ, ένας συνεργάτης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι που θεωρούνταν υποψήφιος της απερχόμενης εξουσίας, δεν έλαβε παρά το 11,5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά που ανακοινώθηκαν στην Καμπουλ από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής (IEC) Άχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, φαίνεται πως η εκλογή θα έχει και δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Νουριστάνι σε συνέντευξη Τύπου.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Μαΐου αφού εξετασθούν ενδεχόμενες προσφυγές.

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, 53 χρόνων, είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, το 2009, συγκεντρώνοντας πάνω από 30% των ψήφων. Είχε όμως αποσυρθεί αφού είχε καταγγείλει, όπως και αριθμός παρατηρητών, μαζική νοθεία, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί ντε φάκτο ο πρόεδρος Καρζάι.

Ο Ασράφ Γάνι, 64 χρόνων, είχε έρθει στην τέταρτη θέση το 2009, με 2,94% των ψήφων. Όμως αντίθετα απ' ό,τι είχε κάνει στην προηγούμενη ψηφοφορία, κατά την οποία δεν είχε φροντίσει να προβληθεί, ο Γάνι διεξήγαγε μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία εκφωνώντας φλογερούς λόγους σε μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.

Συνολικά οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη διαδοχή του Χαμίντ Καρζάι, μοναδικού ανθρώπου που ηγήθηκε του Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 και στον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή