Επίσκεψη Ομπάμα στη Σεούλ

Για πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα κατά την επίσκεψη Ομπάμα, προειδοποιεί αμερικανικό Ινστιτούτο
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 07:32
UPD:08:29
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Τη Νότια Κορέα επισκέπτεται από σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών με την νοτιοκορεατική ηγεσία θα είναι οι απειλές της Βόρειας Κορέας για πραγματοποίηση μίας τέταρτης πυρηνικής δοκιμής. 

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Νότιας Κορέας ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει στην πυρηνική δοκιμή, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αυστηρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Φθάνοντας στη Σεούλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη ναυτική τραγωδία που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες τη Νότια Κορέα. 

«Ξέρω πως η επίσκεψή μου τώρα πραγματοποιείται ενώ οι Νοτιοκορεάτες βρίσκονται σε πένθος και η επίσκεψή μου θα είναι μια ευκαιρία για να εκφράσω τη συμπάθεια του αμερικανικού λαού», ανέφερε. 

Η Νότια Κορέα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ασία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε αρχικά την Ιαπωνία και τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

CNNINTERNATIONAL
Για πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ κατά τη 48ωρη επίσκεψη Ομπάμα, προειδοποιεί αμερικανικό ινστιτούτο

Λίγο πριν την άφιξη του Ομπάμα στη Νότια Κορέα, αμερικανικό κέντρο μελετών εξειδικευμένο στην παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε πως η Πιονγκγιάνγκ, «μοιάζει» να προετοιμάζεται για μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή

Σύμφωνα με το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες, δείχνουν δραστηριότητα στην εγκατάσταση Πούνγκιε-ρι, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές της Βορείου Κορέας, δραστηριότητες, που συνδέονται «πιθανόν με την προετοιμασία μιας νέας έκρηξης».

Η Νότια Κορέα, είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα πως εντόπισε στην ίδια εγκατάσταση ενδείξεις προετοιμασιών για μια πυρηνική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη 48ωρη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων δείχνει μια επανάληψη των δραστηριοτήτων (οχήματα, μεταφορά υλικού) κοντά στις εισόδους δύο σηράγγων όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες υπόγειες δοκιμές, προσθέτει το ινστιτούτο στον ιστότοπό του, 38 North.

Στις εικόνες είναι επίσης ορατά οχήματα διοίκησης και ελέγχου που φαίνεται πως εξασφαλίζουν τις επικοινωνίες ανάμεσα στην εγκατάσταση και άλλες υποδομές.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις πυρηνικές δοκιμές: τον Οκτώβριο 2006, το Μάιο 2009 και το Φεβρουάριο 2013, δοκιμές απαγορευμένες από τον ΟΗΕ και οι οποίες οδηγούν κάθε φορά σε ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων.

Ο ιστότοπος 38 North υπενθυμίζει πως το Φεβρουάριο του 2013 η ενίσχυση των δραστηριοτήτων είχε σημειωθεί δύο με τρεις ημέρες πριν από την έκρηξη. «Δεν γνωρίζουμε αν η Βόρεια Κορέα θα ακολουθήσει το ίδιο χρονοδιάγραμμα», υπογραμμίζεται από τον ιστότοπο.

Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι όσον αφορά την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή στη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα. Ορισμένοι εκτιμούν πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα διακινδυνεύσει την οργή της Κίνας, που είναι σύμμαχός της.
 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή