Τολμηρή συγκατοίκηση, γεωμετρικά παράδοξη

Στο θέατρο Βικτώρια
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 09:25
A- A A+

Οι δυσλειτουργικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, οι δύσκολες σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών και οι κοινωνικές συνθήκες γύρω από το χρήμα και τις εξαρτήσεις συνθέτουν μια τρελή συγκατοίκηση,  ένα αδιανόητο «γεωμετρικό σχήμα», όπου όλοι είναι στα άκρα και στο κέντρο ταυτόχρονα.

Με βαθιά ανθρώπινη ματιά και πηγαίο χιούμορ, η αιχμηρή μαύρη κωμωδία του Νίκι Σίλβερ, «Fit», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού, στο θέατρο Βικτώρια, για λίγες μόνο παραστάσεις.

Σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων

Όπως και στη ζωή, στο «Fit», όλα είναι απρόοπτα, ρευστά, αστεία ή δραματικά, κι όλα χαμένα, αν δεν οδηγηθούν από το ένα και μοναδικό κίνητρο, που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, την αγάπη. Οι ήρωές του είναι όλοι άνθρωποι γεμάτοι ανασφάλειες, πάθη, επιθυμίες, εμμονές, νευρώσεις, μοναχικοί και τρισδιάστατοι, έτοιμοι για όλα. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, ο Νίκι Σίλβερ, το «κακό παιδί» του Μπρόντγουεϊ, θίγει και το καυτό ζήτημα του ιού HIV, που το 1996, όταν γράφτηκε το έργο, η είδηση ότι κάποιος είναι οροθετικός ισοδυναμούσε με θάνατο.

Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, ο Δημήτρης Κομνηνός, στη διασκευή του, προσάρμοσε το έργο στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, χτίζοντας μια γρήγορη παράσταση, με χιούμορ, ρυθμό και ένταση, που σκιαγραφεί όλο το φάσμα των ανθρώπινων διαθέσεων και συναισθημάτων, αφού όπως επισημαίνει: «Το έργο φέρει το στίγμα των μεγάλων συγγραφέων της παγκόσμιας δραματουργίας. Θίγει με ωμή ευθύτητα σχεδόν όλα τα καυτά θέματα που μας απασχολούν και αφήνει στο τέλος μια δροσερή πηγαία γεύση αισιοδοξίας».

Αντιμέτωπος με τη θνησιμότητα

Ο Άρλοκ Σίμσον είναι ο αποκλειστικός κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του πατέρα του. Εδώ και πολλά χρόνια, ζει μια μοναχική, σχεδόν ερημική ζωή. Όταν μια μέρα λαμβάνει ένα μήνυμα ότι ο πρώην εραστής του πέθανε από πνευμονία, έρχεται αντιμέτωπος με την ιδέα της δικής του θνησιμότητας και, αμέσως, κάνει εξέταση αίματος για τον ιό HIV, τα αποτελέσματα της οποίας δεν αντέχει να ακούσει.

Καθώς περιπλανιέται στους δρόμους, χαμένος στις σκέψεις και τους φόβους του, συναντά έναν πολύ όμορφο νεαρό ηθοποιό, που υποδύεται έναν άγγελο σε μια παιδική παράσταση, και πιστεύει ότι, στο πρόσωπο του, βρήκε τον έρωτα της ζωής του. Τον προσκαλεί στο σπίτι του για ένα ποτό και εκείνος δέχεται.

Τότε, εισβάλει στο σπίτι η αλκοολική μητέρα του Άρλοκ, η οποία μόλις εγκατέλειψε τον πουριτανό σύζυγό της, και του ανακοινώνει ότι σκοπεύει να μετακομίσει εκεί μόνιμα.  Όταν ο Άρλοκ  πηγαίνει να μαζέψει τα πράγματα της, εκείνη ανακαλύπτει το αντικείμενο του πόθου του και αναλαμβάνει δράση. Έτσι, ξεκινά μια τρελή συγκατοίκηση των τριών, γεμάτη ανατροπές, αποκαλύψεις και ξεκαρδιστικά απρόοπτα.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια: Κωνσταντίνος Γερογιώργος, πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Τρούσσας, βοηθός σκηνοθέτης: Χάρης Τζώρτζης, φωτογραφίες: Γιώργος Στριφτάρης, σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Σταμάτης Ζακολίκος,
Ζώγια Σεβαστιανού, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Παπαδάκης.

Πληροφορίες
Θέατρο Βικτώρια: Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119 – πλατεία Βικτωρίας, τηλ. κρατήσεων: 210 8233125, 6972 964339. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 18 ευρώ, φοιτητικό - νεανικό έως 25 ετών: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη και Κυριακή: γενική είσοδος 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ, τιμή προπώλησης: γενική είσοδος (για όλες τις ημέρες): 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς