Το θέμα της αναγνώρισης προσώπων ήταν ανέκαθεν ένα από τα πλέον «παραδοσιακά» προβλήματα των υπολογιστικών συστημάτων, καθώς οι υπολογιστές είχαν πρόβλημα στο να παρουσιάζουν επιδόσεις αντίστοιχες των ανθρωπίνων. Ειδικότερα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, ακόμα και τα καλύτερα συστήματα, παρουσιάζουν πτώση όσον αφορά στις επιδόσεις τους όσο οι συνθήκες «δυσκολεύουν».
Ωστόσο, οι Τσαοτσάο Λου και Ξιαοού Τανγκ του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ φαίνονται ικανοί να το αλλάξουν αυτό, χάρη στον αλγόριθμο Gaussian Face: έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου που τα καταφέρνει καλύτερα από τους ανθρώπους πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Physics arXiv Blog, το σύστημα μπορεί να καταστήσει την αναγνώριση προσώπου «ανθρωπίνου επιπέδου» διαθέσιμη σε ποικίλες εφαρμογές: από συστήματα ασφαλείας σε smartphones και παιχνίδια υπολογιστών μέχρι ελέγχου διαβατηρίων.
Η βασική «δουλειά» στην αναγνώριση προσώπων είναι η σύγκριση δύο εικόνων και η διαπίστωση σχετικά με το αν απεικονίζουν το ίδιο άτομο. Οι άνθρωποι το κάνουν με ακρίβεια 97,53% (στη βάση δεδομένων Labelled Faces in the Wild, με 13.000 εικόνες από 6.000 άτομα). Ο νέος αλγόριθμος, σύμφωνα με τους Τσαοτσάο και Ξιαοού, μπορεί να επιτύχει ακρίβεια της τάξης του 98,52%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχουν ακόμα μπροστά πολλές προκλήσεις – μία εκ των οποίων είναι και ο χρόνος που απαιτείται για την «εκπαίδευση»το αλγορίθμου και η μνήμη την οποία απαιτεί.