ΗΠΑ: Αποστολή ελικοπτέρων Απάτσι στην Αίγυπτο

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 00:20
UPD:00:22
Photo Courtesy of U.S. Army

Τα δέκα ελικόπτερα Απάτσι θα χρησιμοποιηθούν «για να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Αίγυπτος στο Σινά», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

A- A A+

Δέκα μαχητικά ελικόπτερα ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στις αρχές της Αιγύπτου, αίροντας  εν μέρει την αναστολή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κάιρο η οποία είχε αποφασιστεί μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον στρατηγό Σέντκι Σόμπχι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κάιρο διατηρεί «τη στρατηγική του σχέση με τις ΗΠΑ» και σέβεται τις υποχρεώσεις του βάσει της ειρηνευτικής συνθήκης με το Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Τα δέκα ελικόπτερα Απάτσι θα χρησιμοποιηθούν «για να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Αίγυπτος στο Σινά», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Χέιγκελ ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον «δεν είναι ακόμη σε θέση να βεβαιώσει ότι η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη μιας δημοκρατικής μετάβασης», όπως επισημαίνει ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιδείξει προόδους υπέρ μιας μετάβασης η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αιγυπτίων.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Φάχμι επισκέπτεται την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους. Στη διάρκεια της διαμονής του στις ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή