Φωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ το μειονοτικό

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 20:35
UPD:24/04/2014 00:27
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
A- A A+

«Με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην επιφάνεια ο τρόπος με τον οποίον «διαχειρίστηκε» ο πολιτικός κόσμος της χώρας τη μειονότητα στη Θράκη: Ως "δεξαμενή" ψηφοφόρων και όχι ως μια εξαιρετικά κρίσιμη υπόθεση σε μια ευαίσθητη περιοχή με εθνικές μάλιστα προεκτάσεις».

Η παραπάνω αναφορά, κυβερνητικού στελέχους, με γνώση των μειονοτικών θεμάτων περιγράφει εν μέρει το πρόβλημα που έχει ανάψει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ.    

Για την Κουμουνδούρου ισχύει το «ενός κακού μύρια έπονται», αφού το θέμα δεν λέει να κλείσει.

Πρόβλημα δημιουργεί και η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή, καθηγητή πανεπιστημίου και γνώστη των θεμάτων της μειονότητας Δημήτρη Χριστόπουλου ότι η μειονότητα στην περιοχή είναι ένα «συμπαγές τουρκικό πράγμα».

Ενώ νέο πρόβλημα προέκυψε και με την υποψηφιότητα του κ. Κουρτ Αχμέτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»).

TWITTER/@AVAHMETKURT
O Αχμέτ Κουρτ με τον ηγέτη της εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Τις φωτογραφίες αυτές τις είχε αναρτήσει στις 26 Δεκεμβρίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο κ. Αχμέτ φέρεται να έχει στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ». Με γραπτή του μάλιστα δήλωση είχε εκφράσει το μεγάλο του θαυμασμό για «την απόφαση του κόμματος DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές».

Μάλιστα ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε φωτογραφία του Κουρτ Αχμέτ με τον ηγέτη του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων.

Μετά από αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και τελικά έλαβε την παραίτηση του Κουρτ Αχμετ.

Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση ότι η στάση του «δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες», αλλά είναι «μια στάση ευθύνης» και παρά τις δηλώσεις ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας της κ. Σαμπιχά σχετίζεται με την πρόθεση του DEB να κατέβει στις ευρωεκλογές, δύσκολα μπορεί να εξηγήσει ποιοι και για ποιους λόγους επέλεξαν τους εν λόγω υποψηφίους. Και κυρίως αν πίσω από τις συγκεκριμένες επιλογές δεν κρύβονται μικροκομματικές επιδιώξεις.

Από την πλευρά τους κύκλοι της Κουμουνδούρου θυμίζουν ότι την επίσκεψη Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε καταγγείλει η οργάνωση Ξάνθης του κόμματος και ότι σε εκείνη την εκδήλωση είχαν παραστεί βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαΐκογλου Αχμέτ, Μάντατζη Τσετίν και Μπαράν Μπουρχάν του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτευτές της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή