Αναδυόμενα φορτία για υποστήριξη στόλων

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 20:28
UPD:20:29
DARPA
A- A A+

Στην ανάπτυξη συστημάτων εγκατεστημένων στους πυθμένες των θαλασσών που θα ανεφοδιάζουν στόλους αποστέλλοντάς τους αναδυόμενα φορτία αποσκοπεί το πρόγραμμαUpward Falling Payloads (UFP) της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ειδικότερα, τα εν λόγω συστήματα θα είναι μη επανδρωμένα και «μη θανατηφόρα», και θα αφήνονται στον βυθό μέσα σε ειδικά κοντέινερ για διαστήματα ετών. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή θα μπορούν να τα ενεργοποιούν εάν χρειαστεί, καλώντας τα στην επιφάνεια – με άλλα λόγια θα «πέφτουν προς τα πάνω».

Το πρόγραμμα ολοκληρώνει την πρώτη του φάση και σύντομα αναμένεται να εισέλθει στη δεύτερη. Κατά την πρώτη φάση η DARPA υποστήριξε πάνω από 10 προσπάθειες εύρεσης λύσεων σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας, η αποθήκευση σε μεγάλα βάθη και η «εκτόξευση»/ ανάπτυξη φορτίων.

DARPA

Εικαστική απεικόνιση.

«Στην πρώτη φάση μάθαμε πώς “συντίθενται τα κομμάτια του παζλ” και αναπτύξαμε μία κοινότητα developers που σκέφτονται διαφορετικά σχετικά με τις μη επανδρωμένες, διαμοιρασμένες λύσεις στη θάλασσα» αναφέρει ο Άντι Κουν, program manager της DARPA.«Η πρόκληση είναι να δείξουμε πώς αυτά τα συστήματα παρέχουν εναλλακτικές χαμηλού κόστους σε παραδοσιακές προσεγγίσεις, και ότι λειτουργούν σωστά σε μεγάλες εκτάσεις ανοικτού ωκεανού».

Στην επόμενη φάση η DARPA στοχεύει στην ανάπτυξη και επίδειξη πρωτοτύπων συστημάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπό τις σημερινές συνθήκες περιορισμένων οικονομικών μέσων, ένα τέτοιο σύστημα προεγκατεστημένων υποθαλάσσιων «nodes» θα μπορούσε να παρέχει ένα μεγάλο εύρος «σετ αποστολών», οικονομικότερα σε σχέση με υπάρχοντα επανδρωμένα ή μη συστήματα.

Ειδικά για τη φάση 2 αναζητούνται ιδέες για συστήματα αισθητήρων, μικρών αναλώσιμων μη επανδρωμένων συστημάτων, τεχνολογία επικοινωνιών και πλοήγησης, καινοτόμες μεθόδους υποθαλάσσιας επικοινωνίας και ανθεκτικά μηχανικά και ηλεκτρικά συστήματα που θα μπορούν να «επιβιώσουν» για μακρά χρονικά διαστήματα σε συνθήκες υποθαλάσσιας αποθήκευσης.

Προτεινόμενα για εσάς