Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης ζητεί ο Λαβρόφ

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 22:24
UPD:22:31
REUTERS/POOL

Ο Λαβρόφ, είπε στον ομόλογό του Τζον Κέρι ότι πρέπει να ανακληθούν οι εντολές για ανάπτυξη του στρατού στα ανατολικά της χώρας όπου ρωσόφωνοι επιμένουν στις καταλήψεις κτηρίων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κρίση (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την ανάγκη η Ουκρανία να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από τη δολοφονία ενός πολιτικού που ανήκει στην παράταξή του.

Ο Λαβρόφ, είπε στον ομόλογό του ότι πρέπει να ανακληθούν οι εντολές για ανάπτυξη του στρατού στα ανατολικά της χώρας όπου ρωσόφωνοι επιμένουν στις καταλήψεις κτηρίων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κρίση.

Επίσης  επεσήμανε την ανάγκη να αφοπλιστεί ο Δεξιός Ουκρανικός Τομέας,  μια εθνικιστική ομάδα, όπως επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών στην νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και την έναρξη των διαδικασιών για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και σημείωσε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Τέλος στην ανακωχή

Των δηλώσεων Λαβρόφ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για την επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν ο εντοπισμός του πτώματος ενός πολιτικού που ανήκει στην παράταξή του. Το πτώμα σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκε στο Σλαβιάνσκ και φέρει σημάδια βασανισμού.

Νωρίτερα στην ίδια περιοχή ουκρανικό μαχητικό  αεροσκάφος επλήγη από πυρά των φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

EURONEWS

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες», όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις εναντίον φιλορώσων ενόπλων είχαν ανασταλεί λόγω Πάσχα, με ανακοίνωση το Μεγάλο Σάββατο του  Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών. 

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ξαναρχίσουν εάν οι αποσχιστές συνεχίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων. 

Πληροφορίες για δύο νεκρούς 

Στη δήλωσή του ο Τουρτσίνοφ κάνει λόγο για «άγρια βασανισμένα» πτώματα που έχουν βρεθεί κοντά στο Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται υπό την κατοχή φιλορώσων αυτονομιστών. Μια σωρός ανήκει στον Βλάντιμιρ Ρυμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από «τρομοκράτες».

«Αυτά τα εγκλήματα γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και ανοχή της Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ζητώ από τις δυνάμεις ασφαλείας να επανενεργοποιήσουν και να φέρουν εις πέρας αποτελεσματικά αντιτρομοκρατικά μέτρα, με σκοπό την προστασία των Ουκρανών πολιτών που ζουν στα ανατολικά της χώρας από τους τρομοκράτες, είπε

Οι τρομοκράτες που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή του Ντόνετσκ το παρατράβηξαν με τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες Ουκρανών πατριωτών σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωση από τα κεντρικά στο Ντόνετσκ αναφέρεται ότι σύμφωνα με την αστυνομία το σώμα άντρα που πέθανε από βίαιο θάνατο βρέθηκε στον ποταμό Σεβερέσκυ - Ντόνετς και φέρεται να είναι ο Ρύμπακ, ένας τοπικός σύμβουλος στην πόλη Χορλιβκα, κοντά στο Ντόνετσκ.

Δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη αναγνώριση, λέει η αστυνομία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο Ρύμπακ είχει απαχθεί την Μεγάλη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι επίσκεψη στο Ντόνετσκ πραγματοποιεί η Γιούλιο Τιμοσένκο, υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

EURONEWS
Τζο Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «περισσότερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολάρια.

«Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. «Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. (...) Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή