Άνοιγμα του Εθνικού Θεάτρου προς τον απόδημο Ελληνισμό

Παραστάσεις 7 μήνες το χρόνο σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει Ελληνισμός
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 08:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΦΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
A- A A+

To Εθνικό Θέατρο σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μόνιμο κλιμάκιο περιοδείας, το οποίο θα δίνει παραστάσεις 7 μήνες το χρόνο σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει Ελληνισμός, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Σωτήρης Χατζάκης.

Το κλιμάκιο περιοδείας του πρώτου θεάτρου της χώρας θα είναι έτοιμο του χρόνου και θα επισκεφθεί την Αυστραλία για να παρουσιάσει τον «Ερωτόκριτο», σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη. Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, η κορωνίδα του κρητικού πνεύματος και ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής - και ευρωπαϊκής- αναγεννησιακής λογοτεχνίας, με αναγνωρισμένη διαχρονική αξία, αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους.

Πρόκειται για έναν  θησαυρό της παράδοσής μας, με τον οποίο γαλουχήθηκαν πολλές γενιές Ελλήνων, αφού «τραγουδιέται» περισσότερο από 400 χρόνια, αποτυπώνοντας την τρυφερότητα του νεανικού έρωτα, την ρωμαλέα ελληνική ψυχή αλλά και την ασύλληπτη ομορφιά της κρητικής διαλέκτου. Στο Εθνικό Θέατρο παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

ARXONTIDIS

Ο Σωτήρης Χατζάκης και η Μαρία Κίτσου, την οποία θα δούμε στο ρόλο της Αρετούσας.

«Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Υπόθεση
Ο βασιλιάς της Αθήνας, Ηράκλης, και η βασίλισσα Αρτέμη, μετά από πολλά χρόνια γάμου, αποκτούν την Αρετούσα, μια κόρη σπάνιας ομορφιάς. Ο νεαρός Ερωτόκριτος, γιος του συμβούλου του βασιλιά, την ερωτεύεται και τραγουδάει κάτω από τα παράθυρά της χωρίς να της αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Η Αρετούσα, που έχει κι εκείνη ερωτευτεί τον άγνωστο τραγουδιστή, δεν αργεί να μάθει ποιος είναι και παρακινεί τον αγαπημένο της να την ζητήσει από τον πατέρα της. Ο βασιλιάς αντιδρά βίαια στην «αυθάδεια» του νέου και τον τιμωρεί με εξορία. Μετά τον αποχαιρετισμό των δύο ερωτευμένων, ο Ηράκλης φυλακίζει την κόρη του. Ο Ερωτόκριτος, ύστερα από τρία χρόνια εξορίας, όταν η Αθήνα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Βλαχιά, εμφανίζεται μεταμφιεσμένος, και σε μια μάχη σώζει τον πατέρα της Αρετούσας νικώντας τους εχθρούς. Για ανταμοιβή, ο Ηράκλης προσφέρει στον νικητή το βασίλειό του, αλλά εκείνος το αρνείται και ζητάει μονάχα το χέρι της αγαπημένης του. Μη γνωρίζοντας την ταυτότητά του, η Αρετούσα τον απορρίπτει, μέχρι που ο Ερωτόκριτος, αφού δοκιμάσει την πίστη της εξιστορώντας της τον ίδιο του το θάνατο, της αποκαλύπτεται. Ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο, και το ζευγάρι βασιλεύει ευτυχισμένο στην Αθήνα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, στο ρόλο της Αρετούσας η Μαρία Κίτσου.


naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς