Ουκρανία: Δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν οι φιλορώσοι αποσχιστές

Παρά τη συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ουκρανίας στη Γενεύη
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 13:13
UPD:16:47
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Ανατολική Ουκρανία: Φιλορώσοι αποσχιστές αναρτούν πανό σε κτήριο της κρατικής ασφάλειας στο Λουχάνσκ.

A- A A+

Οι φιλορώσοι αποσχιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει σειρά δημοσίων κτηρίων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν από αυτά, παρά την συμφωνία της Μεγάλης Πέμπτης μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ουκρανίας στη Γενευή περί του αντιθέτου.

Οι - σε πολλές περιπτώσεις - ένοπλοι ρωσόφωνοι Ουκρανοί και Ρώσοι της ανατολικής Ουκρανίας επιμένουν ότι θα αποχωρήσουν μονάχα μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία των περιφερειών τους ή και για πλήρη απόσχισή τους από την Ουκρανία και ένωση με τη Ρωσία.

Οι φιλορωσικές δυνάμεις παραμένουν σε δημαρχεία και πλατείες στην ανατολή, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, μολονότι πολλοί τονίζουν ότι εντός της Μεγάλης Παρασκευής θα προχωρήσουν σε συνελεύσεις για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Γενεύη.

Στο Χαρτσίσκ, βιομηχανική πόλη η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ,  όπου οι φιλορώσοι έχουν καταλάβει το δημαρχείο από την Κυριακή, τοπικοί ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

EURONEWS

Οδοφράγματα με ελαστικά αυτοκινήτων έχουν υψωθεί γύρω από το δημαρχείο, ενώ σημαίες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ κυματίζουν μαζί με πανό τα οποία αναγράφουν «Όχι στο Φασισμό» και «Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σε ένα τρίτο πανό αναγράφεται «Ρωσία+Ντονμπάς=έρωτας».

Οι καταλήψεις συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά, όπως στην Μακίιφσκα.

«Δεν μας εκπροσωπούν Πούτιν και Λαβρόφ»

REUTERS/BAZ RATNER

Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Ντένις Πουσίλιν ανέφερε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο.

Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Ντένις Πουσίλιν δήλωσε  πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο κ. Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», προς δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ.

Ο κ. Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο.

Πρόσθεσε επίσης ότι συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

Κίεβο: Θα συνεχίσουμε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

Η υπό την ηγεσία του στρατού επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία προκειμένου να εκδιώξει τους αποσχιστές ενόπλους από τα κρατικά κτήρια στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα συνεχιστεί παρά τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Γενεύη, δήλωσε εξάλλου η ουκρανική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας την Μεγάλη Παρασκευή.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας στο πρακτορείο Reuters.

EURONEWS

Η συμφωνία της Γενεύης, στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων.

Καλεί επίσης να τερματιστεί η κατάληψη δημοσίων κτηρίων, δρόμων και πλατειών και δίνει προεξάρχοντα ρόλο για την επιτήρηση της συμφωνίας σε παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει το σαββατοκύριακο την έναρξη μιας υποστηριζόμενης από το στρατό επιχείρησης προκειμένου να εκδιώξει τους φιλορώσους αντάρτες που έχουν καταλάβει κρατικά κτήρια περιλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων στην περιοχή του Ντονμπάς, αν και η επιχείρηση υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν φιλορωσικές δυνάμεις «κατέσχεσαν» πολλά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ουκρανική αντίδραση μετά το Πάσχα

Με «πιο συγκεκριμένες δράσεις» μετά το Πάσχα προειδοποιεί η ουκρανική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη δημόσια κτήρια, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των δημόσιων κτηρίων, δήλωσε ότι ελπίζει οι διακοπές του Πάσχα να διευκολύνουν τη διαδικασία. «Ας ελπίσουμε ότι, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτήρια, να παραδώσουν τα όπλα, σήμερα και αύριο, οπότε στη συνέχεια η διεθνής αποστολή να μεσολαβήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας», είπε ο υπουργός.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αν η απελευθέρωση των κτηρίων δεν ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τότε μετά το Πάσχα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή