Τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη για την κρίση στην Ουκρανία

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 07:16
UPD:09:29
REUTERS/JIM BOURG

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι φθάνει στη Γενεύη, όπου θα παρευρεθεί στην τετραμερής συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

A- A A+

Σήμερα πραγματοποιείται στη Γενεύη η τετραμερής συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. 

Στο τραπέζι θα καθίσουν στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια. Οι τέσσερις αξιωματούχοι θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ στις 15:00. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες. 

EURONEWS

Η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν εντείνει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι όσο η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας θα υπάρχουν συνέπειες», τόνισε.

CBS EVENING NEWS

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι αποφάσεις του κ. Πούτιν δεν είναι μόνο κακές για την Ουκρανία, αλλά θα μακροπρόθεσμα θα είναι κακές και για τη Ρωσία». 

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θεωρεί σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε «να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην ανατολική Ουκρανία». 

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τις ΗΠΑ κατηγορώντας τες ότι εγκρίνουν «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού».

Επίσης, κάλεσε την Ουάσιγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Στη Νέα Υόρκη λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου» ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και των ένοπλων φιλορώσων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, Τρεις αυτονομιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησε τη νύχτα ομάδα περίπου 300 ανδρών εναντίον μονάδας της εθνικής φρουράς στη Μαριούπολη.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τρεις εισβολείς σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 συνελήφθησαν», γράφει ο κ. Αβάκοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως αναφέρει, οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η εθνική φρουρά, δεν υπέστησαν απώλειες.

Χθες η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην πόλη Σλαβιάνσκ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους απέναντι στις ένοπλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη.

Ουκρανική φάλαγγα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου για την ανάκτηση του ελέγχου, αποκλείστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές.

Έξι τεθωρακισμένα κατελήφθησαν από μια εκ των ενόπλων ομάδων που φορούν ανόμοιες στολές παραλλαγής και εντείνουν τη δράση τους τις τελευταίες 10 ημέρες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Οι άνδρες αυτοί ύψωσαν ρωσικές σημαίες εισερχόμενοι στο κέντρο της Σλαβιάνσκ.

Ύστερα από ώρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, οι άνδρες της υπόλοιπης φάλαγγας -15 τεθωρακισμένα που είχαν αποκλειστεί στο Κραματόρσκ- κατέληξαν να παραδώσουν τα όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή