Όπλα και διπλωματία για την ανατολική Ουκρανία

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 00:22
UPD:00:27
REUTERS/MARKO DJURICA

Φιλορώσοι διαδηλωτές χτίζουν οδοφράγματα μπροστά σε αεροπορική βάση στην Ανατολική Ουκρανία.

A- A A+

Κλιμακώνεται για ακόμη μια φορά η ένταση στην ανατολική  Ουκρανία έπειτα από την ανακοίνωση του Κιέβου ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν «ειδική επιχείρηση» εναντίον φιλορώσων ενόπλων στην πόλη Κραματόρσκ. Να καταδικάσει ο ΟΗΕ την επιχείρηση ζητεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Επιβεβλημένη η επιχείρηση λένε οι ΗΠΑ. Την Τετάρτη στη Γενεύη η τετραμερής σύνοδος για την Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Κιέβου το απόγευμα της Τρίτης, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει πολλά κυβερνητικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι αρχές – οι οποίες ήδη ανακατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ.

Πυροβολισμοί ακούγονταν από το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην πόλη Κραματόρσκ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιωχθούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τα κυβερνητικά κτήρια και τις εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει σε περίπου 10 πόλεις στα ανατολικά.

EURONEWS

Λίγο αργότερα το γραφείο του Τουρτσίνοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, ενώ η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διεξάγεται εναντίον των αυτονομιστών και στην κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Όμως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο».

EURONEWS
Τεθωρακισμένα κοντά στο Σλαβιάνσκ

Φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου είδε περίπου 10 τεθωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο

Πληροφορίες για νεκρούς

Στο μεταξύ το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο φιλορώσους ενόπλους, τους οποίους αποκαλεί «ομάδες αυτοάμυνας», κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ντόνεσκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, την έντονη ανησυχία του για τις παραπάνω πληροφορίες.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

EURONEWS
ΗΠΑ: Επιβεβλημένη η επιχείρηση

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ουκρανίας ήταν επιβεβλημένες λόγω της απειλής για το νόμο και την τάξη στην χώρα.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί το νόμο και την τάξη και αυτές οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων μαχητών είναι «περιορισμένης κλίμακας», ενώ τόνισε και πάλι ότι οι  ΗΠΑ «εξετάζουν σοβαρά» την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αλλά δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, ανέφερε ο ίδιος.

Πούτιν: ΟΗΕ και διεθνής κοινότητα να καταδικάσουν τις ενέργειες του Κιέβου

EURONEWS

Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν την επιχείρηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Πούτιν με τον Μπαν Κι Μουν,  υπογράμμισε ότι η Ρωσική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη καταδίκη από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα αυτών των αντισυνταγματικών πράξεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του  για κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και υπογράμμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να αποβεί επιζήμια για όλους.

Την Τετάρτη η τετραμερής

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με πρωτοβουλία της γερμανίδας πολιτικού.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία η κ. Μέρκελ συνομίλησε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την τετραμερή σύνοδο για την ουκρανική κρίση, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Γενεύη.

«Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας (. . .) βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη», ανέφερε η ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Στη σύνοδο θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή