ΕΣΕΕ: Οριακά φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 10:41
UPD:10:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά – φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη σούπερ μαρκετ, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%).

A- A A+

Ελαφρώς φθηνότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Από δειγματοληπτικούς ελέγχους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ) σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και στη Βαρβάκειο, προκύπτει ότι η τιμή των κρεατικών είναι κατά 4,51% φθηνότερη. Η τιμή του αρνιού εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 5,26%, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.

Ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά – φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη σούπερ μαρκετ, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%).

Πόσο κοστίζουν λαχανικά, φρούτα και προϊόντα σουπερ μάρκετ

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).
Μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% παρατηρείται σε διάφορα προϊόντα των σουπερ μάρκετ, όπως τα συσκευασμένα αυγά, η μουστάρδα και η φέτα.

Το μέσο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Στα περσινά ποσά προσιδιάζει το μέσο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού καθώς υπολογίζεται στα 99,04 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια από 99,23 ευρώ το 2013. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.

Οι τιμές στα νηστίσιμα

Σε ότι αφορά το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν μια σχεδόν αμελητέα (-0,89%) μείωση σε σύγκριση με την περσινή εορταστική περίοδο.
Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013.

Υποτονική η κίνηση την Κυριακή των Βαΐων

Υπάρχουν λίγοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του για την Κυριακή 13 Απρίλη, οπότε τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά.

Σημείωσε ωστόσο, πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, καθώς ήταν η πρώτη Κυριακή των Βαΐων με τα μαγαζιά ανοιχτά και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε επίσης, πως η εμπορική κίνηση της φετινής πασχαλινής περιόδου σε πολλές πόλεις, κατέγραψε πτώση της τάξης του 10% ενώ στις τουριστικές περιοχές ήταν ικανοποιητική.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι έμποροι χαρακτήρισαν την επισκεψιμότητα την Κυριακή των Βαΐων υποτονική και προσβλέπουν σε βελτίωση της κατάστασης και τόνωση του τζίρου, μέχρι το πέρας της εορταστικής περιόδου και κυρίως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή