ΟΗΕ: Γενικευμένη πρακτική τα βασανιστήρια στη Συρία

Από την κυβέρνηση, αλλά και από ανταρτικές ομάδες
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 16:53
UPD:16:59
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης της Συρίας, αλλά και από κάποιες ένοπλες ομάδες», δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

A- A A+

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τη Δευτέρα τη γενίκευση της πρακτικής των βασανιστηρίων στις συριακές φυλακές, καταγγέλλοντας ότι σε αυτήν καταφεύγουν και κάποιες ένοπλες ομάδες.

Σε έγγραφο οκτώ σελίδων η ύπατη αρμοστεία, η οποία πήρε συνεντεύξεις από 38 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, επικαλείται ανώνυμες, τρομακτικές μαρτυρίες.

Η έκθεση κάνει λόγο για «γενίκευση των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων στα κέντρα κράτησης της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές ένοπλες ομάδες, «κυρίως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η Άχραρ Αλ Σαμ, η Ασιφάτ Αλ Σάμαλ και η Λίουα Αλ Ταουχίντ διαθέτουν κέντρα κράτησης», όπου βασανίζονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως από το 2013 και μετά.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης της Συρίας, αλλά και από κάποιες ένοπλες ομάδες», δήλωσε η κ. Πιλάι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ύπατη αρμοστεία επισημαίνει ότι «άνδρες, γυναίκες και παιδιά απάγονται από τους δρόμους, τα σπίτια τους και τις εργασίες τους, ή συλλαμβάνονται σε κυβερνητικά σημεία ελέγχου, και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα από τα δεκάδες επίσημα ή μυστικά κέντρα κράτησης της κυβέρνησης».

Οι άνθρωποι αυτοί συχνά κρατούνται μυστικά, επ’ αόριστον και μερικές φορές μεταφέρονται από το ένα κέντρο στο άλλο, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, ενώ διευκρινίζει ότι κέντρα κράτησης έχουν δημιουργηθεί σε αεροδρόμια και στρατόπεδα.

Πολλές μαρτυρίες οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση κάνουν λόγο για κρατούμενους ακινητοποιημένους, κρεμασμένους ανάποδα από το ταβάνι με τα μάτια καλυμμένα, τους οποίους χτυπούν, καίνε, βασανίζουν με διάφορα αντικείμενα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ.

Η ύπατη αρμοστεία κατέγραψε επίσης περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών και γυναικών.

Τα βασανιστήρια γίνονται συχνότερα «αμέσως μετά τη σύλληψη και στη διάρκεια των πρώτων ημερών ή εβδομάδων κράτησης και ανακρίσεων».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εφόσον χρησιμοποιούνται με γενικευμένο τρόπο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή