Επαναλαμβάνεται η δίκη Μιλόσεβιτς μετά από μήνες

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2004 11:32
A- A A+

Την υπερασπιστική του γραμμή άρχισε να ξετυλίγει ενώπιον του Διακαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εθνοκάθαρση στα Βαλκάνια, στη δεκαετία του 1990. Η δίκη του Μιλόσεβιτς επαναλαμβάνεται με καθυστέρηση μηνών, εξ αιτίας προβλημάτων υγείας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο, σε μία δίκη που θεωρείται η σημαντικότερη για εγκλήματα πολέμου τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Φορώντας κοστούμι και γραβάτα, ο Μιλόσεβιτς μπήκε στο δικαστήριο κρατώντας ένα δερμάτινο χαρτοφύλακα.

«Κύριε Ρόμπινσον για τις πρώτες μου δηλώσεις θα χρειασθώ και την αυριανή ημέρα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η άλλη πλευρά είχε στη διάθεσή της τρεις ημέρες. Μπορώ να αρχίσω τώρα;», είπε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Ο Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε «ψευδείς» τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και έκανε λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας. Κατηγόρησε δε τη διεθνή κοινότητα ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το δικαστήριο έχει δώσει στον Μιλόσεβιτς προθεσμία 150 ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του.

Αξιωματούχοι του Δικαστηρίου ανέφεραν ότι η δίκη, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2002, θα ολοκληρωθεί το 2006.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει εκφράσει την πρόθεση να καλέσει ως μάρτυρες στο δικαστήριο περισσότερα από 1000 άτομα, μεταξύ των οποίων τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή