Η ολλανδική προεδρία για τα μέτρα αρωγής προς τους Τουρκοκυπρίους

Επαφές του ολλανδού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Λευκωσία
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2004 14:17
UPD:14:18
A- A A+

Τρόπο για την ανάπτυξη του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, αλλά και για τη δημιουργία μιας συνολικής λύσης για όλο το νησί, αποτελούν για την ολλανδική προεδρία στην Ε.Ε. οι δύο κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Αυτό δήλωσε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ατζο Νικολάι, ο οποίος συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ιακώβου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυβέρνησης, η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το απευθείας εμπόριο θα διανεμηθεί αύριο στους μονίμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να ζητηθούν τοποθετήσεις.

Στη συνέχεια απομένει είτε να αποφασίσει το COREPER την επιστροφή του προτεινόμενου κανονισμού στην Κομισιόν, είτε να γίνει τροποποίηση του κανονισμού στη βάση της γνωμοδότησης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Νικολάι εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό», προσθέτοντας πως «η λύση πρέπει να έλθει από την ίδια την Κύπρο και βεβαίως με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών'».

Ο ολλανδός υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η Ε.Ε. αναλαμβάνει τις ευθύνες της και έθεσε το παράδειγμα με τους δύο κανονισμούς για τη χρηματοδότηση και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. «Αντιμετωπίζουμε αυτούς τους δύο κανονισμούς ως βήματα προς την ανάπτυξη του βόρειου τμήματος του νησιού σας και ως τρόπο για να δημιουργήσουμε μια λύση για όλο το νησί», τόνισε ο κ. Νικολάι.

Εξάλλου, αμέσως μετά την συνάντηση του ολλανδού υπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε σχετικά με την βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους: «Eίναι περιττό να σας πω ότι του έχω τονίσει πως εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας -ότι είναι και επιθυμία μας να βοηθηθούν».

«Η κυβέρνηση έχει την καλή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση και υλοποιεί και μέτρα και θα καλωσορίζαμε και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα βοηθούσαν το εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους και των Τουρκοκυπρίων με τον έξω κόσμο, αλλά πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή και την κοινοτική νομιμότητα», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής εξέφρασε την ελπίδα «όπως η ολλανδική προεδρία βρει τρόπους ακριβώς, μέσα από το σεβασμό της διεθνούς και της κοινοτικής νομιμότητας, να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αν υπάρξει συναντίληψη και από τουρκοκυπριακής πλευράς και από πλευράς Τουρκίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή