Γιόσκα Φίσερ : «Σε 10-15 χρόνια η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2004 11:43
A- A A+

Η Τουρκία θα μπορέσει να ενταχθεί στις Ευρωπαϊκή Ένωση «ίσως μόνο σε 10 ή 15 χρόνια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε «μία ευρωπαϊκή Τουρκία» στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Η Τουρκία δεν είναι σήμερα ώριμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το γνωρίζει», δηλώνει ο Γιόσκα Φίσερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild.

Η χώρα αυτή «πρέπει τελικά να ενσωματωθεί στην Ευρώπη και αυτό θα γίνει έπειτα από ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ίσως μόνο σε 10 ή 15 χρόνια. Γι αυτό η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει ενεργητικά τον δρόμο που ξεκίνησε: της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναγνωρίζοντας, ότι η Τουρκία έχει καταβάλει προσπάθειες σε πολλούς τομείς για να προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής, η απαγόρευση των βασανιστηρίων και η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων ο Γιόσκα Φίσερ πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μία ευρωπαϊκή Τουρκία στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Και το αντίστροφο. Εάν κλείσουμε τις πόρτες της Ευρώπης στη χώρα αυτή, αυτό θα ενισχύσει τις δυνάμεις που αρνούνται τη δημοκρατία και τις δυτικές αξίες. Αυτό θα είναι επικίνδυνο για εμάς».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ «θα χρειασθεί χρόνο».

«Όπως γνωρίζουν οι Τούρκοι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και μπορεί να διαρκέσουν πολύ χρόνο», δήλωσε ο καγκελάριος Σρέντερ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ¶γκυρας με την ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή