Επιβλαβείς για την αυτοεκτίμηση των γυναικών οι selfies

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 15:10
UPD:15:34
REUTERS/NACHO DOCE
A- A A+

Ανασφάλεια στις γυναίκες σχετικά με την εικόνα του σώματός τους μπορεί να δημιουργήσει η παρακολούθηση εικόνων φίλων τους σε social media, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των University of Strathclyde, Ohio University και University of Iowa, όσο περισσότερο οι γυναίκες «εκτίθενται» σε «selfies» και άλλες φωτογραφίες σε κοινωνικά δίκτυα, τόσο περισσότερο τείνουν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους και να καταλήγουν σε αρνητικά συμπεράσματα. Όπως διαπιστώθηκε, οι φωτογραφίες των φίλων έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχολογία από ό,τι οι φωτογραφίες διασημοτήτων.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τον χρόνο που δαπανάται στα κοινωνικά δίκτυα με την «εικόνα» που έχει κάποιος για το σώμα του. Σε αυτήν συμμετείχαν 881 φοιτήτριες κολλεγίων από τις ΗΠΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις για το πόσο χρησιμοποιούν το Facebook, τις διατροφικές τους συνήθειες, την άσκησή τους και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους.  

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνδιάσκεψη στο Σιάτλ και βρήκε σύνδεση μεταξύ του χρόνου που δαπανάται στα κοινωνικά δίκτυα και των αρνητικών συγκρίσεων σχετικά με την εικόνα του σώματος: ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, όσο πιο πολύ χρόνο περνούσαν στο Facebook, τόσο περισσότερο σύγκριναν τα σώματά τους με αυτά των φίλων τους, και τόσο περισσότερο ένιωθαν άσχημα για την εμφάνισή τους.

«Το να περνάς περισσότερο χρόνο στο Facebook δεν συνδέεται με τη διαμόρφωση προβληματικής “σχέσης” με το φαγητό, αλλά υπάρχει σύνδεση με την κακή εικόνα που έχουν για το σώμα τους» ανέφερε στο BBC η Πέτια Έκλερ του University of Strathclyde.

«Η προσοχή στα σωματικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη στα social media από ό,τι στα “παραδοσιακά” media, επειδή τα άτομα που συμμετέχουν (και με τα οποία γίνεται η σύγκριση) είναι άνθρωποι τους οποίους γνωρίζουμε. Αυτές οι συγκρίσεις είναι πολύ πιο σχετικές και εύστοχες. Ωστόσο, ίσως να είναι το ίδιο μη ρεαλιστικές με τις εικόνες που βλέπουμε στα “παραδοσιακά” media» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή