Πούτιν προς Ευρωπαίους: Απειλή το ουκρανικό χρέος για το φυσικό αέριο

Εκφράζει «εξαιρετική ανησυχία» σε επιστολή του προς ηγέτες χωρών της Ε.Ε.
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 15:51
UPD:16:00
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Για την «κρίσιμη κατάσταση» η οποία έχει δημιουργηθεί γύρω από το χρέος της Ουκρανίας σχετικά με το φυσικό αέριο και τις πιθανές επιπτώσεις της στην μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη ενημέρωσε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, με επιστολή του, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία την Πέμπτη.

Ο κ. Πούτιν εκφράζει «εξαιρετική ανησυχία για την κατάσταση γύρω από το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο και συνακόλουθα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria.

Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom είχε σταματήσει την παροχή προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διαμαχών οι οποίες είχαν ξεσπάσει για το ζήτημα της τιμής τους χειμώνες του 2005-2006 και του 2008-2009, οδηγώντας σε κατακόρυφη μείωση τα αποθέματα ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες φθάνουν ρωσικοί αγωγοί διαμέσου της Ουκρανίας.

EURONEWS

Η Gazprom ισχυρίζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η Ουκρανία της χρωστά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για παραδόσεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει, ενώ δεν ξεπλήρωσε, ούτε τις παραλαβές του Μαρτίου.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ρωσίας καλεί σε δημιουργία μηχανισμού για άμεση συζήτηση και λύση του ζητήματος του ουκρανικού χρέους στον τομέα του φυσικού αερίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή